Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Máme najhoršiu dostupnosť bývania za posledných 12 rokov
Zdielať na

Máme najhoršiu dostupnosť bývania za posledných 12 rokov

BRATISLAVA / Ceny bytov v novostavbách sa vyšplhali do astronomických výšok a situáciu na trhu nehnuteľností komplikujú aj vysoké úrokové sadzby či sprísnené podmienky bánk. Mnoho ľudí si kladie otázku, či je teraz ten správny čas na kúpu bytu. Analytici tvrdia, že vždy môže byť aj horšie.

"Pri jednoizbových bytoch sa pohybujeme okolo 120 až 150-tisíc eur. Pri novostavbách tie dvojizbové byty už idú od tých 240 do 280 až 300-tisíc eur. Trojizbové byty novostavby sa pod 350-tisíc dajú veľmi ťažko zohnať," vyjadril sa Peter Porubský, analytik Nehnuteľnosti.sk. Záujem Slovákov o nové byty by aj bol, no málokto má peniaze. Získať hypotéku je tiež problém. "Záujem je, ale nie je dostupnosť k peniazom, čiže počet reálnych transakcií za posledné obdobie výrazne klesol. To je spôsobené predraženými hypotékami. Zhruba o 60 až 70 percent bol pokles transakcií, čiže kúpnopredajných zmlúv," vysvetlil Ján Palenčar, prezident Asociácie realitných kancelárií. "Najviac pocítili pokles toho predaja v Bratislave, ostatné časti Slovenska sú menej zasiahnuté, ale takisto je to dotknuté," uviedol Porubský.


Najväčším dôvodom sú vysoké ceny bratislavských nehnuteľností. Predaj komplikujú aj rastúce úrokové sadzby, ktoré zvyšujú ľudom hypotekárne splátky. "Hypotéka je komplexnejší produkt, nie je to iba úroková sadzba, sú to rôzne podmienky banky. Keď sa pozrieme na výšku úrokovej sadzby, tak sa javí, že zoberte si tú najnižšiu, ale tá môže byť fixovaná na veľmi krátky čas a nemusí to vyhovovať tomu klientovi z dlhodobého hľadiska," uviedol Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select. "Splátka pri približne 200-tisícovom úvere by bola pri jednopercentnej hypotéke okolo 700 eur. Pri aktuálnych úrokových mierach, môže vyskočiť na 1 000 až 1 100 eur," dodal Porubský. Pozor si dajte na kombináciu hypotéky so spotrebákom. Môže totiž vyjsť poriadne draho. "Spotrebný úver má splatnosť maximálne 8 rokov. Tá splátka vám vie skomplikovať život," vysvetlil Škriniar. Mnoho ľudí si volí jednoduchší a rýchlejší spôsob bývania. Aktuálnym trendom sú prenájmy, ale aj pri tých si priplatíte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy