Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Padá im strecha na hlavu, no nikam sa nechystajú: Od starostu žiadajú novú
Zdielať na

Padá im strecha na hlavu, no nikam sa nechystajú: Od starostu žiadajú novú

TOMÁŠIKOVO / V obci Tomášikovo starosta vyzval 117 Rómov, aby sa vysťahovali z domov, v ktorých bývajú lebo im hrozí pád strechy. No keďže nemajú kam ísť, zostávajú v domoch aj naďalej a chcú, aby im starosta strechu opravil. Problém je, že peniaze z eurofondov na to teraz nie sú, a tak by musel starosta siahnuť na peniaze všetkých obyvateľov obce.

Napriek tomu, že už tretí týždeň platí mimoriadna situácia, ľudia naďalej zostávajú bývať v domoch, v ktorých je narušená statika. Podľa vyjadrenia statikov, trámy sú vo veľmi zlom stave a môžu spadnúť. "Tie hranoly sú hnilé už úplne a žiaľ niektoré chýbajú podľa posudku," uviedol starosta obce Tomášikovo

Aby cez diery v streche do domov nezatekalo, na povalu si dali fólie. Sú presvedčení, že sa im nemôže nič stať. "Ja mám chorého syna, kam mám s ním ísť, vonku na cestu?" reagovala Monika Šípošová, obyvateľka Tomášikova. "Keď to nevedia opraviť, tak nech nám zabezpečia nech môžeme normálne žiť ako sa patrí, elektrina, voda," povedala obyvateľka pani Lakatošová. Mladá žena má tri malé deti. Chcela si prenajať dom v dedine, ale sa jej to nepodarilo. "Rozmyslel si to. Povedal, že radšej to predá. Rómov nechce," opísala skúsenosť obyvateľka Veronika. 

Podľa právnika ak starosta ľuďom oznámil, aby sa z domov vysťahovali a oni to neuposlúchli, zostávajú tam na vlastnú zodpovednosť."Berú na seba plnú zodpovednosť za vznik škody, či už na zdraví alebo škody na majetku," dodal právnik Milan Ficek.

Podľa splnomocnenca v súčasnosti je na Slovensku viacero obcí, v ktorých majú hlásenú podobnú situáciu, aká nastala v obci Tomášikovo. "Niektoré samosprávy dobieha to, že nevenovali dostatočnú pozornosť starostlivosti o obecný majetok. Náš úrad nemá k dispozícii finančné zdroje, ktorými by sme mohli obci pomôcť zabezpečiť bývanie pre ohrozených obyvateľov," dodal Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy