Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Strava, genetika, ale aj stres: Zlyhávajúce obličky má už každý desiaty
Zdielať na

Strava, genetika, ale aj stres: Zlyhávajúce obličky má už každý desiaty

BRATISLAVA / Za deň prečistia až 170 litrov krvi, starajú sa o vylučovanie prebytočných tekutín a odpadových látok z tela. Kým fungujú, ani nevieme, že ich máme. Keď však prestanú správne fungovať, môžu byť príčinou veľmi vážnych zdravotných problémov. A stáva sa to pomerne často. Poškodené obličky má každý desiaty človek. Úpravou stravy a liekmi je možné ich poškodeniu predísť. No ak už poškodené sú, pacient má dve možnosti - dialýzu alebo transplantáciu obličky.

Čoraz viac ľudí má problémy s obličkami. Najmä kvôli cukrovke alebo vysokému krvnému tlaku. "Sú to aj najčastejšie príčiny, prečo pacientom zlyhávajú obličky a dostanú sa buď do dialyzačnej liečby alebo ak sa podarí do transplantačného programu," uviedla nefrologička, hlavná odborníčka pre transplantácie Zuzana Žilinská. 

Medzi ďalšie bežné príčiny zlyhávania obličiek patria zápalové ochorenia, ochorenie ciev či cysty v obličkách. Pani Viera zdedila po otcovi problém s cystickými obličkami, no podpísal sa na nej aj stres. "Zistili sme to tak, že pri jednom prechladnutí, keď som mala asi 15 rokov na RTG zistili, že mám tieto cysty," reagovala pacientka Viera Herdová.

Svoje o tom vie aj pani Mária, ktorá má rovnakú diagnózu, no okrem stresu sa aj zle stravovala. "Ja som v strave dosť veľa solila, čo teda obličky nemajú rady," priznala. Stres a nesprávna životospráva sa podpísali na dospelej populácii, u ktorej sa posúva hranica vzniku ochorení. "Už aj 30-ročný pacient môže mať diagnostikovanú cukrovku druhého typu alebo vysoký krvný tlak," vysvetlila Žilinská.

Transplantácia má pomôcť viesť plnohodnotný život

Ak pacientom pri zlyhávaní obličiek nezaberie konzervatívna liečba, úprava stravy a užívanie liekov, existujú pre nich dve možnosti liečby. "Transplantácia obličky je najoptimálnejšiou liečbou, ak už pacientovi zlyhávajú jeho vlastné obličky, pretože vráti pacienta po transplantácii do plnohodnotného života bez závislosti na dialyzačnej liečbe," dodala lekárka.

Transplantácia obličky sa pre zdravotné dôvody nedá urobiť u každého pacienta. Navyše, záleží aj od darcovského programu. "Čakacia doba dnes na Slovensku je zhruba dva až tri roky v závislosti od tej ktorej krvnej skupiny." Niektorí pacienti toľko času nemajú, obzvlášť v akútnych stavoch. "U niektorých pacientov po určitom čase dochádza vlastne k zástave močenia. Tým pádom títo pacienti sa im hromadí táto tekutina v tom organizme a zomrú na prevodnenie," uviedla vedúca sestra klinky B. Braun Iveta Kobrtková.

Pre nich je jediná možnosť dialýza 

Procedúra trvá niekoľko hodín a opakuje sa do druhého, tretieho do týždňa. Pacientovi napichnú cievu. Jednou stranou odchádza zlá krv do prístroja, kde sa očistí od škodlivín. Druhou stranou sa dostane do krvného riečištia. "Po tej dialýze sa cítite taký svieži, taký očistený," opísala pacientka. Dialytickí pacienti sa snažia vyhýbať potravinám s vysokým obsahom draslíka, fosfóru či sodíka. Draslík sa vyskytuje najmä v ovocí a zelenine, fosfor v mlieku a mliečnych výrobkoch a sodík v kuchynskej soli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy