Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hypotéky sa u nás ešte viac predražia. ECB zvýšila úrokové sadzby
Zdielať na

Hypotéky sa u nás ešte viac predražia. ECB zvýšila úrokové sadzby

BRATISLAVA / V boji so zdražovaním Európska centrálna banka opäť zvýšila základné úrokové sadzby, a to o štvrť percentuálneho bodu. Snaží sa tak predražiť peniaze v ekonomickom obehu a spomaliť najdramatickejšiu infláciu za posledných 20 rokov.

​​V Európskej centrálnej banke vo Frankfurte padlo vo štvrtok 4. mája rozhodnutie, ktoré ekonómovia dlhodobo očakávali. "Vzhľadom na pretrvávajúce vysoké inflačné tlaky sa Rada guvernérov rozhodla zvýšiť kľúčové úrokové sadzby ECB o 25 bázických bodov," oznámila prezidentka ECB Christine Lagardeová. Úrokové sadzby sa v eurozóne tak dostali na najvyššiu úroveň od novembra 2008. Krok ECB na Slovensku znamená, že sa hypotéky ešte viac predražia. Základná úroková sadzba by tento rok mohla stúpnuť tak o percentuálny bod. Rastúce ceny a úroky na úveroch sa už odzrkadľujú aj na poklese cien nehnuteľností. Najviac to vidieť pri novostavbách.

"Až v tretine nových rezidenčných projektov sa nepredal ani jeden byt a dopyt je najnižší za posledných 15 rokov," uviedol finančný expert OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. S cenami a zvyšovaním úrokových sadzieb sa netrápi len Slovensko. To si vo Frankfurte uvedomujú. "Od Fínska po Portugalsko sú rodiny postihnuté, pretože sa im splácanie úverov predražilo. Žiaľ, nie je to niečo, čo môžeme zmeniť," dodala Lagardeová. Dobrou správou v tomto smere je, že potravinová inflácia začala v eurozóne mierne klesať. Rovnako aj u nás.

"Celková inflácia v apríli na Slovensku spomalila. Rovnaký trend vidíme aj pri potravinovej inflácii, kde sa zdá, že takisto nastáva bod obratu," povedal hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš. Zdražovanie v Európe aj eurozóne neklesá tak, ako by sme chceli. ECB bude preto úrokové sadzby určite ešte niekoľkokrát zvyšovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy