Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najmenej 8 mŕtvych po streľbe. Polícia už zatkla útočníka
Zdielať na

Najmenej 8 mŕtvych po streľbe. Polícia už zatkla útočníka

BELEHRAD / Srbská polícia v piatok, 5. mája, zatkla strelca, ktorý vo štvrtok, 4. mája, večer pri srbskom meste Mladenovac zabil 8 ľudí a 13 ďalších zranil. Najmladšie obete mali 15 rokov, uvádzajú miestne médiá. Dvaja zranení vo veku 21 a 23 rokov sú vo vážnom stave.

Po strelcovi pátrali stovky policajtov niekoľko hodín. Podľa reportéra štátnej televízie RTS prehľadávali v okolí miesta streľby dom po dome, ďalší policajti po útočníkovi pátrali s policajnými vrtuľníkmi a dronmi. Páchateľ z miesta ušiel autom, zadržaný bol neďaleko mesta Kragujevac. Miestne médiá strelca označujú iniciálami U.B., podľa nich je ročník narodenia 2002.

Incident sa odohral len deň po tom, ako 13-ročný chlapec v belehradskej škole zastrelil osem spolužiakov a pracovníka stráženia. Táto streľba spôsobila v Srbsku obrovský šok a v krajine platí od piatka, 5. mája, trojdňový smútok. Podľa stanice Nova S a ďalších srbských médií sa streľba z noci na piatok odohrala v dedine Dubona pri Mladenovaci, ktorý leží asi 50 kilometrov juhovýchodne od srbskej metropoly. Strelec tu začal paľbu z automatickej pušky na skupinu ľudí a následne sa dal na útek, uviedla štátna televízia RTS. Medzi obeťami je údajne policajt a jeho sestra.

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na miestne médiá, sa útočník po hádke na školskom dvore vrátil s automatickou puškou, začal paľbu a potom pokračoval v náhodnej streľbe z idúceho automobilu. V oblasti sa odohrávala veľká policajná operácia s cieľom dopadnúť útočníka, ktorým je podľa doterajších zistení 21-ročný mladík. Do pátrania bolo podľa RTS nasadených 600 policajtov, vrátane príslušníkov špeciálnych jednotiek. Oblasť tiež prečesávali policajné vrtuľníky a drony. Zdroj z polície stanici N1 oznámil, že policajti "izolovali" jednu oblasť, kde sa podľa nich útočník pravdepodobne skrýval. Akciu ale komplikovala noc a neprístupný terén.

Minister vnútra Bratislava Gašić podľa N1 bez bližších podrobností uviedol, že ide o akt terorizmu. Pri doteraz najhoršom s vojnou nesúvisiacom prípade streľby do ľudí v Srbsku zavraždil v roku 2013 60-ročný muž 13 svojich príbuzných a susedov v dedine Velika Ivanča, ktorá sa nachádza niekoľko kilometrov od Mladenovace. Držanie automatických zbraní je v Srbsku nelegálne a streľba do ľudí pomerne zriedkavá. Krajina má veľmi prísne zákony ohľadom držania zbraní, celý región západného Balkánu je ale po vojnách v 90. rokoch minulého storočia zaplavený státisícami nelegálne držaných zbraní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy