Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovákov inflácia neodrádza. Ktoré dovolenkové destinácie vyhľadávajú?
Zdielať na

Slovákov inflácia neodrádza. Ktoré dovolenkové destinácie vyhľadávajú?

BRATISLAVA / Dovolenkovú sezónu už nebude ovplyvňovať pandémia či vojna na Ukrajine. Cestovné kancelárie evidujú zvýšený nárast o dovolenky. Očakávajú, že tento rok bude predaj dokonca ešte vyšší, ako pred pandémiou. Mnohých dokonca neodrádza ani zvýšený nárast cien. Napriek tomu, že si o niečo viac priplatíme, nepôjde o nič dramatické.

Cestovné kancelárie spustili predaj dovoleniek na tohtoročnú letnú sezónu vlani v novembri. Napriek najdynamickejšiemu zdražovaniu cestovky očakávajú, že do zahraničia tento rok vycestuje ešte viac Slovákov ako vlani. "Je vidieť, že klienti po skúsenostiach z minulého roku si chcú svoju dovolenku objednať s oveľa väčším predstihom," vyjadrila sa generálna riaditeľka CK Saturn, Eleonóra Fedorová. "Zhruba v tomto istom momente v minulom roku sme mali predaných polovicu, možno aj menej, ako je tomu v tomto období. Čiže ten nárast je viac ako dvojnásobný," vysvetlil obchodný riaditeľ CK Hydrotour, Tomáš Lazarov.

Nie je dokonca vylúčené, že budú prekonané čísla z roku 2019, ktorý bol historicky najlepší pre cestovné kancelárie. Práve cez ne do zahraničia v tom čase vycestovalo takmer 700-tisíc Slovákov. "Momentálne končí také predpredajové obdobie first minute pomaly končia, plynule prechádzame do predajov zájazdov v rámci hlavnej letnej sezóny. A budú sa čím ďalej v cestovnej kanceláriách objavovať ponuky last minute," uviedol Roman Berkes, prezident Asociácie cestovných kancelárií a agentúr.

Lídrom spomedzi destinácií bude aj tento rok Turecko

Rastie však záujem o Cyprus. Nasledujú ďalšie grécke ostrovy a obľúbenou krajinou zostáva aj Egypt. Zaujímavosťou je, že čoraz viac Slovákov vyhľadáva dovolenku pred a po letnej sezóne. Dôvod? Nižšia cena, nižšie teploty ako aj nižšia obsadenosť hotelov. "Čím sa začíname približovať trendom v tých západných krajinách, kde sa ako prvé začína predávať ten máj, jún, september, október," dodal obchodný riaditeľ CK Hydrotour Tomáš Lazarov.

Zdražovanie sa nevyhlo ani cestovným kanceláriám. Za dovolenky si tento rok priplatíme o 10 až 15 percent viac. "Celkovo nárast energií sa týka aj dodávateľov služieb. Leteckých spoločností a takisto aj hotelov," dodal Berkes. Otázkou zostáva koľko peňazí sú ochotní Slováci dať tento rok za dovolenku a do akej miery ich výber ovplyvnila inflácia. "Do 2 000 až 2 500 eur asi," uviedol obyvateľ Banskej Bystrice. "Nemôžem si určite dopriať až taký komfort, ako by som chcel, ale chcel by som ísť," vyjadril sa obyvateľ Žiliny. "Neplánujem dovolenku, nikdy som nechodil na dovolenky, musím pracovať aby som prežil celý rok," dodal obyvateľ Košíc.

Tohtoročné obľúbené destinácie Slovákov: 

1. Turecko

2. Grécke ostrovy

3. Cyprus 

4. Egypt

5. Španielsko

6. Taliansko

Oplatí sa čakať na last minute? Dozviete sa v rozhovore s prezidentom Asociácie cestovných kancelárií a agentúr, Romanom Berkesom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy