Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rast inflácie v eurozóne dosiahol najnižšie tempo za 4 mesiace
Zdielať na

Rast inflácie v eurozóne dosiahol najnižšie tempo za 4 mesiace

BRATISLAVA / Medziročný rast inflácie v eurozóne sa v decembri 2022 spomalil na 9,2 percent z novembrových 10,1 percent. Ide o najnižšie tempo rastu za štyri mesiace. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov, ktoré v piatok, 6. januára, zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Miera inflácie v regióne, ktorý platí eurom, minulý rok dosiahla svoj vrchol v októbri na rekordnej úrovni 10,6 percent. Napriek poklesu v prechádzajúcich dvoch mesiacoch ale inflácia stále vysoko prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni dvoch percent.

Pokiaľ ide o hlavné zložky inflácie, Eurostat uviedol, že rast cien energií sa v decembri spomalil z 34,9 percent na 25,7 percent. Náklady na potraviny, alkohol a tabak naopak stúpli, a to o 13,8 percent po zvýšení o 13,6 percent v novembri. V decembri sa tiež zrýchlil aj rast cien priemyselných tovarov bez energií (zo 6,1 percent na 6,4 percent) aj služieb (zo 4,2 percent na 4,4 percent). V medzimesačnom porovnaní sa index spotrebiteľských cien v eurozóne v decembri znížil už druhý mesiac po sebe, a to o 0,3 percenta.

Medziročná miera inflácie v eurozóne sa v mesiaci december po prvý raz od augusta vrátila na jednociferné hodnoty, čo vyvoláva nádej, že historicky najväčší nárast spotrebiteľských cien v bloku už dosiahol vrchol. Prispel k tomu najmä pomalší rast cien energií. A to aj vďaka opatreniam nemeckej vlády, ktorá prispela niektorým domácnostiam na účty za zemný plyn, aby zmiernila prudké zvýšenie jeho cien od ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára.

Celkovo ale zostáva inflácia v eurozóne aj naďalej vysoká, čo ohrozuje európsku ekonomiku. Eurostat informoval, že jadrová inflácia bez nestálych cien energií a potravín sa v decembri zvýšila medziročne o 5,2 percent. Na tento ukazovateľ sa pravdepodobne zameria aj  ECB pri rozhodovaní o ďalšom zvyšovaní úrokových sadzieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy