Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza "Čapí hnízdo" ide do finále. Rozsudok padne v pondelok, 9. januára
Zdielať na

Kauza "Čapí hnízdo" ide do finále. Rozsudok padne v pondelok, 9. januára

PRAHA / Kauza Čapí hnízdo, ktorú prejednáva Pražský mestský súd, ide do finále. Zaznievajú už záverečné reči, štátny zástupca navrhol pre Andreja Babiša a jeho kolegyňu trojročnú podmienku.

​Piatok, 6. januára, bol deň D pre Andreja Babiša. Mal poslednú možnosť nakloniť misky váh na svoju stranu. Hrozí mu až päť rokov väzenia, štátny zástupca navrhuje trojročnú podmienku a pokutu desať miliónov českých korún. Pred sudcu sa postavil presne v o 11-tej hodine a jeho záverečná reč trvala dve hodiny. Pôvodne plánoval hovoriť ešte dlhšie, ale sudca ho niekoľkokrát upozornil, že má hovoriť iba k veci. Som nevinný, vyhlásil niekoľkokrát český expremiér.

"Nemohol som mlčať, pretože celý tento proces je vykonštruovaný. Je to politická záležitosť. Nebol predložený ani jeden dôkaz, že sme urobili niečo protizákonné," vyjadril sa Andrej Babiš. Sudcovi odovzdal Babiš niekoľko fotiek so synom, aby dokázal, že sa oňho staral. Práve ten mu asi zavaril najviac. Odmietol, že by podpísal akcie na prevod farmy Čapí hnízdo na seba. Babiš tým pritom háji zákonný prevod na svoje deti, ktoré mali umožniť čerpať dotáciu 50 miliónov českých korun. Podľa Babiša syna zmanipulovali médiá.

Po 15-tich dňoch a 36-tich výpovediach rôznych znalcov a svedkov sa najsledovanejšia kauza v Českej republike v posledných rokoch uzavrela. Už v pondelok, 9. januára, ráno zaznie na Mestskom súde v Prahe rozsudok. To, či si ho príde Babiš vypočuť osobne, neuviedol.

Takto prebiehalo predchádzajúce štvrtkové (5. január) pojednávanie

​Na začiatku štvrtkového pojednávacieho dňa sudca zamietol ďalšie dokazovanie a prešlo sa k závarečným rečiam. Najprv bol rad na štátnom zástupcovi Jaroslavovi Šarochovi. Trvá na tom, že 50-miliónovú dotáciu dostalo Čapí hnízdo podvodom a stojí za tým Andrej Babiš. Bývalý predseda podľa neho nechal previesť farmu na svoje deti, pretože inak by na dotáciu pre malé a stredné podnikania nemala nárok. "Je to vrátenie dotácie, to neznamená, že nemohol byť spáchaný trestný čin. Je potrebné si to stále pamätať. Tá dotácia bola vyčerpaná a bola vrátená až pod tlakom, ktorý bol spojený práve s tým, že sa tá vec začala dostávať na povrch," informoval hovorca Štátneho zastupiteľstva Aleš Cimbala.

Andrej Babiš ale od začiatku svoju vinu popiera a zopakoval to aj vo štvrtok pred súdom. "Ja znovu opakujem, že som nevinný a že je to politické trestné stíhanie, takže si počkajte na moje vyjadrenie. Bude celkom rozsiahle," uviedol obžalovaný Andrej Babiš. Na záverečnú reč Andreja Babiša nakoniec nezostal čas, má trvať viac ako tri hodiny, takže súd odročil pojednávanie na piatok, 6. januára. Rozsudok tak padne v pondelok, 9. januára. Štátny zástupca navrhoval pre oboch obžalovaných trojročnú podmienku, pre Babiša 10-miliónovú pokutu (v českých korunách), pre Janu Nagyovú, ktorá žiadosť o dotáciu podala, žiadal 500-tisícovú pokutu.

"Tie tresty sú určované aj s ohľadom na majetok obžalovaných," vysvetlil Aleš Cimbala. "Toto sa snáď ani nedá komentovať. Podľa mňa tu pán štátny zástupca ani dnes nesedel v priebehu celého dokazovania," povedala obžalovaná Jana Nagyová.

Babiša môže kauza Čapí hnízdo stáť ďalšie voľby, povedala Nagyová

Jana Nagyová sa v piatok, 6. januára, vo svojej záverečnej reči zastala českého expremiéra Andreja Babiša. Kauzu podľa nej zneužili opoziční politici v parlamentných voľbách v roku 2017 a Babiš sa stal nepriateľom číslo jeden. "Dnes ho táto kauza môže stáť ďalšie voľby," povedala Nagyová, čím pripomenula, že český expremiér kandiduje v prezidentských voľbách. Tie sa v Česku uskutočnia o týždeň. Predseda hnutia ANO patrí v prieskumoch k trom hlavným favoritom. Nagyová v záverečnej reči tiež rozporovala závery štátneho zástupcu Jaroslava Šarocha. Podľa neho brala projekt Čapieho hnízda ako svoj, a preto sa dotáciu snažila získať za každú cenu. Ona, naopak, tvrdí, že práve pre jej vzťah k projektu bola motivovaná neurobiť nijakú chybu.

"Z pôvodného obvinenia bolo vidieť, že to robil niekto, kto vôbec nerozumie svetu dotácií," vyhlásila obžalovaná o prvotnom znení obvinenia. Žiadne dôkazy o trestnom čine podľa nej nie sú. "Nehnevám sa ani na políciu, ani na štátne zastupiteľstvo, ani na médiá," povedala Nagyová. Zlosť ju vraj prešla vtedy, keď sa jej vyšetrujúci policajt ospravedlnil. "To mi stačilo, aby som pochopila, že to nemám brať osobne," povedala s rečníckou otázkou, do ktorých poschodí asi kauza siaha. Podľa Nagyovej bude mať táto kauza obrovský vplyv na svet dotácií a na istoty, ktoré v ňom existujú. Mnohí úradníci sa podľa nej dnes boja povedať svoj názor.

"Verím, že všetkým, ktorí majú oči a uši otvorené, sme dokázali, že k nijakému úmyselnému trestnému činu tu nedošlo," dodala na záver bývalá podpredsedníčka predstavenstva holdingu Agrofert. Prípad podľa jej slov spôsobil v jej živote masaker. "Nikdy som neverila, že sa dostaneme až sem," dodala. Štátny zástupca navrhol uznať obžalovanú Janu Nagyovú za vinnú a odporučil pre ňu po novom trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s päťročným podmienečným odkladom. Zároveň jej navrhol peňažný trest 500-tisíc českých korún (približne 20-tisíc eur).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy