Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čo nastane, ak Slovensko pôjde do rozpočtového provizória? Tu je niekoľko možností
Zdielať na

Čo nastane, ak Slovensko pôjde do rozpočtového provizória? Tu je niekoľko možností

BRATISLAVA / Turbulentná politická situácia má mnoho dôsledkov a súvislostí. Okrem iného je otázne, či a v akej podobe v parlamente prejde štátny rozpočet pre budúci rok. Ak by totiž krajina fungovala v provizóriu, spôsobilo by to mnoho problémov. Tu je niekoľko príkladov.

Ak by nebol schválený štátny rozpočet, ľudia by to pocítili aj v doprave. Konkrétne - v jazdení vlakov by sa musel uplatňovať akýsi krízový scenár. "V zdrojoch na dopravu vo verejnom záujme by sme museli ísť o 150 miliónov nižšie, čo v praxi znamená o polovicu dopravných výkonov menej," povedal minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Sme rodina).

Schválenie rozpočtu je dôležité na to, aby ľudia dostali vyrovnanie za zvýšené zálohové platby za energie. "Keď sa urobia všetky opatrenia a národná rada predsa len schváli rozpočet, aby mohlo byť kompenzované, tak ľudia aj keď navýšené prostriedky zaplatia, tak ich dostanú najneskôr v tom vyúčtovaní naspäť," uviedol minister hospodárstva SR Karol Hirman.

No a agrokomora zase upozornila na to, že pre neschválený rozpočet už platobná agentúra pozastavila vyplácanie priamych platieb. Je to zhruba 150 miliónov eur. "K priamymi platbám sa poľnohospodári dostanú až v budúcom roku a to výrazne komplikuje situáciu mnohým chovateľom a pestovateľom, ktorí s financiami počítali. Na tieto peniaze totiž mali naplánované investície, či bankové úvery," dodal Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 

Podľa bývalého politika Beblavého však aj schválenie navrhnutého rozpočtu môže spôsobiť problémy. Keďže ekonomika na to nemá, nevie si vraj predstaviť žiadneho seriózneho odborníka, ktorý by podpísal tak obrovské rozdávanie cez dva balíčky - energetický a rodinný. "Nie preto, že by nedoprial ľuďom, ale že by povedal vláde - musíte si vybrať - môžete urobiť jedno, môžete urobiť druhé, každé z toho už je veľmi rizikové, ale urobiť oboje je hazard s krajinou, je to populistický hazard niekde na úrovni Fica, alebo vlastne ešte horšie," vysvetlil Beblavý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy