Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Denne zmizne pre podvody aj 30-tisíc eur. Odborníci radia, ako bezpečne nakupovať
Zdielať na

Denne zmizne pre podvody aj 30-tisíc eur. Odborníci radia, ako bezpečne nakupovať

BRATISLAVA / Mnohí riešime nákupy vianočných darčekov cez internet. Práve to vo veľkom využívajú podvodníci. Či už ide o podvodné SMS správy, falošné stránky, či vydávanie sa za inú firmu. Terčom podvodníkov sa už akosi pravidelne stáva aj Slovenská pošta.

"Zaznamenali sme už viac ako 50 rôznych podvodných správ, ako sú sms, mms, emaily ale aj statusy na sociálnych sieťach, ktoré sa tvária ako od Slovenskej pošty," uviedla hovorkyňa inštitúcie Iveta Dorčáková. Niektoré z nich sú naozaj prepracované a vyzerajú dôveryhodne. V správach sa objavuje žiadosť o zaplatenie poplatku.

Ak si nevšimnete, že niečo nesedí, podvodníci vám jednoducho môžu vybieliť účet. A to pomocou vašej platobnej karty. "Ľudia radi odovzdávajú svoje platobné údaje. Nie celkom rozumejú, čo je to číslo karty a čo je to číslo účtu. Podľa výskumov to vychádza tak, že denne zmizne 30-tisíc eur cez podvody na Slovensku," povedal odborník na informačné technológie Ondrej Macko. 

Aby ste sa nestali obeťou takéhoto podvodu, pošta upozorňuje, že od klientov nikdy dopredu nepýta žiadne poplatky. Tie sa platia až pri preberaní balíkov. Pri najnovšom podvode v mene slovenskej pošty podvodníci v statusoch hovoria o tom, že pošta likviduje svoje sklady a za symbolické ceny si zásielky môžu záujemcovia kúpiť. "Ak niekto od vás vyžaduje vaše údaje z karty, na odkaz neklikajte a email vymažte," povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková.

Zvýšená ostražitosť je na mieste aj pri online nákupoch. Či je stránka naozaj tá pravá, alebo ide o falošnú si vieme všimnúť podľa detailov. Vhodné je vyhnúť sa stránkam, ktoré nemajú uvedené sídlo či žiadne informácie o obchodníkovi. "Treba si pozrieť, kde sme skončili v tom adresnom riadku. Vymyslím si, nech je to napríklad superšpecial banka, tak teraz táto sa bude volať superšpecialbanka1.sk. Ona sa bude graficky tváriť, že je to tá stránka," dodal Macko. 

Podľa ľudí z ankety treba byť opatrný pred podvodníkmi. Podľa ďalších ľudí takúto skúsenosť doteraz nemali, nechodia do obchodných centier a nakupujú z domu. "V prípade, že máte podozrenie, že ste sa stali obeťou podvodu okamžite kontaktujte políciu," uzavrela Barinková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy