Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obyvatelia Fintíc zažili atmosféru tradičnej zabíjačky na nádvorí kaštieľa
Zdielať na

Obyvatelia Fintíc zažili atmosféru tradičnej zabíjačky na nádvorí kaštieľa

FINTICE (OKR. PREŠOV) / Na nádvorí kaštieľa vo Finticiach boli hody. Na tamojšom Fintickom jarmoku si pripomenuli aj tradičné zvyky, medzi ktoré patrí aj zabíjačka. Prasiatko ale pre rôzne opatrenia doviezli na nádvorie kaštieľa už rozdelené na dve časti. No tradičné pokrmy z neho vyrábali priamo na mieste.

Aj niekedy sa tradičné zabíjačky či zakáľačky robili v tradične zime, aby sa mäso z čerstvo zabitého prasiatka dobre vychladilo. Urodzení ľudia, ako napríklad majitelia tunajšieho kaštieľa, ale už vtedy mali na tú dobu výdobytok, v podobe ľadovne. Pod zemou pri konštantnej teplote tam navozili ľad z miestneho potoka a mali predchodcu dnešných chladničiek. "A to aj do mája vydržalo," vysvetlila členka folklórneho súboru Fincíčanki, Anna Olejárová. "Nielen do mája, ale aj celý rok. Táto teplota sa tu udržala do nasledujúcej zimy," upresnil riaditeľ galérie a múzea vo Finticiach,  Gabriel Trusa.

"Fintice sú taká jedinečná dedina, že sa tie zvyky našich predkov zachovali viac, ako v iných dedinách," uviedla členka Matice slovenskej, Mária Mudrziková. "Sme radi, že môžeme v tejto dnešnej pochmúrnej dobe vytvoriť taký priestor, kde sa môžu ľudia stretmúť, porozprávať a ochutnať niečo netradičné," dodal na záver starosta obce Fintice, Martin Gmitro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy