Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koniec roka sa blíži a Slovensko stále nemá schválený rozpočet. Parlament má na dohodu iba niekoľko dní
Zdielať na

Koniec roka sa blíži a Slovensko stále nemá schválený rozpočet. Parlament má na dohodu iba niekoľko dní

BRATISLAVA/PREŠOV / Premiér Eduard Heger v týchto dňoch intenzívne rokuje. Po páde vlády sa totiž snaží nájsť riešenie. Do Vianoc má totiž len pár dní na to, aby sa posunuli buď k novej sedemdesiat šestke v parlamente, alebo k zmene ústavy a následnému termínu predčasných volieb. To jednoduché nebude. Každá z parlamentných strán má totiž svoje podmienky. Napríklad SaS bude požadovať aj personálne zmeny.

"Pre naše hnutie OĽaNO je kľúčové, aby bol schválený rozpočet. Sme 15 dní pred koncom roka a my potrebujeme ľuďom doručiť pomoc. Blíži sa energetická kríza, ľuďom začínajú chodiť preddavky. Niektoré sú o 100%, o 200% vyššie," povedal Michal Šipoš. Táto podmienka OĽaNO sa bude podľa Michala Šipoša niesť každým rokovaním Eduarda Hegera v najbližších dňoch.

Otázne je ale to, či je to až taká priorita, že privolia na dohodu o termíne predčasných volieb výmenou za hlasovanie za rozpočet. "Momentálne teraz rokujeme. Ten líder, ktorý rokuje je Eduard Heger a on bude vyjednávať s jednotlivými lídrami a predsedami strán," dodal Šipoš. 

V prvom rade chcú rokovať so stranami z demokratického spektra, so Sme rodina aj s SaS. Ak tam debata stroskotá, až potom chcú osloviť ostatné opozičné strany. "Myslím, že sa nemáme kam ponáhľať. Uvidíme že, či sa nedokážeme náhodou dohodnúť na novej zrekonštruovanej vláde s novou 76-kou," dodal poslanec NR SR Peter Cmorej. 

Tu ale zhoda nepanuje. SaS ako jedinej strane neprekáža ani úradnícka vláda. Boris Kollár je ale striktne proti obom scenárom. "Nebude čo rekonštruovať. Ďalej je zbytočné sa baviť o nejakej 76tke. Neexistuje taká 76tka. My s tým nesúhlasíme," uviedol Kollár v relácii Na Hrane. Matovičovci aj Sulíkovci naďalej predčasné voľby nepreferujú. "U nás zasadajú naše stranícke orgány. Máme predsedníctvo, scenáre sú všetky na stole," konkretizoval Šipoš. 

Ako ďalej dodal Cmorej, je skeptický, že sa im podarí na niečom takom dohodnúť. Do hry ale aktívne vstupuje predseda Smeru Robert Fico. Zajtra chce Borisa Kollára požiadať o čo najskoršie stretnutie, a to ešte v nedeľu. Chce totiž dojednať, aby sa už v pondelok hlasovalo o zmene ústavy. "V pondelok, ak by bola dohoda, môže byť na svete novelizácia ústavy," uviedol Fico. 

Také jednoduché to ale nebude. SaS má aj v tomto svoje podmienky. "Ak bude prijatý pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej, ktorá ten návrh opravuje a zlepšuje, tak budeme hlasovať za tento návrh," povedal Cmorej. Pritom opozičný Smer ponúka pomoc aj pri hlasovaní o rozpočte. Požadujú ale zmenu ústavy a dohodu na termíne predčasných volieb. Ten najneskorší je podľa nich 30.jún. "A potom sa môžme baviť o tom, ako bude vyzerať štátny rozpočet. Smer -SD 27 poslancov je pripravených podporiť rozpočet, za predpokladu, že prejde určitými úpravami," doplnil Fico. 

"Pre nás je priorita, aby bol schválený štátny rozpočet na budúci rok. A za to sme ochotní urobiť, čokoľvek. Keď to chcú mať na papieri, dáme im to na papier, my s tým nemáme problém," spomenul Šipoš. SaS to ale zrejme stačiť nebude. "Za rozpočet nezahlasujeme. My nedáme 8 miliárd navyše klaunovi ako je Igor Matovič, s tým čo predviedol ešte vo štvrtok aj u prezidentky," povedal Cmorej. 

OĽaNO má na späť vzatie demisie ministra financií jasné vysvetlenie. To je však v rozpore s Richardom Sulíkom. "Pretože nám SaS-ka nebola ochotná garantovať, že potom stiahnu podpisy a nezahlasujú za pád vlády," vyjadril sa Šipoš. Podľa Richarda Sulíka boli pripravení návrh buď stiahnuť alebo zaň nehlasovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy