Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
297. deň na Ukrajine: Spod trosiek budovy vytiahli telo malého dieťaťa
Zdielať na

297. deň na Ukrajine: Spod trosiek budovy vytiahli telo malého dieťaťa

KYJEV / Záchranné zložky pri sobotňajšom pátraní po tých, ktorí prežili ruský raketový útok, vytiahli z trosiek zasiahnutej obytnej budovy v ukrajinskom meste Kryvyj Rih telo rok a pol ročného chlapca. Ukrajinským podnikom sa podarilo doviezť už viac ako pol milióna generátorov, podľa piatkových slov ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa sú však potrebné tisícky ďalších, a to väčších a výkonnejších, aby sa Ukrajine podarilo prekonať zimu. Sirény varujúce pred vzdušným útokom sa v sobotu rozozneli vo viacerých častiach Ukrajiny vrátane hlavného mesta Kyjev. Deje sa tak len jeden deň po rozsiahlom ruskom útoku na objekty kritickej infraštruktúry.

Spod trosiek budovy v meste Kryvyj Rih vytiahli telo dieťaťa

Záchranné zložky pri sobotňajšom pátraní po tých, ktorí prežili ruský raketový útok, vytiahli z trosiek zasiahnutej obytnej budovy v ukrajinskom meste Kryvyj Rih telo rok a pol ročného chlapca. Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko na sociálnej sieti Telegram napísal, že záchranári vytiahli telo chlapca spod trosiek domu zničeného ruskou raketou. Celkovo tak pri piatkovom útoku zahynuli štyria ľudia a ďalších 13 bolo zranených, informovali úrady.

Ukrajina potrebuje ešte tisícky silných generátorov, aby zvládla zimu

krajinským podnikom sa podarilo doviezť už viac ako pol milióna generátorov, podľa piatkových slov ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa sú však potrebné tisícky ďalších, a to väčších a výkonnejších, aby sa Ukrajine podarilo prekonať zimu. Ukrajina trpí už od októbra v dôsledku ruských útokov čoraz častejšími výpadkami či obmedzeniami dodávok prúdu. Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho po piatkovej - v poradí už deviatej - vlne ruských útokov na energetické zariadenia uviedla, že opravy a teda aj obnovenia dodávok energie budú trvať dlhšie ako pri predošlých útokoch.

Vo viacerých častiach Ukrajiny sa rozozvučali sirény leteckého poplachu

Sirény varujúce pred vzdušným útokom sa v sobotu rozozneli vo viacerých častiach Ukrajiny vrátane hlavného mesta Kyjev. Deje sa tak len jeden deň po rozsiahlom ruskom útoku na objekty kritickej infraštruktúry.  "Prosím choďte do úkrytov," uviedla na sociálnej sieti Telegram vojenská správa Kyjeva. Podľa denníka The Guardian sa sirény ozvali aj v Ľvove a vo Volynskej oblasti na západe Ukrajiny či v Mykolajive. Bieloruský projekt Hajun, ktorý monitoruje vojenské aktivity v Bielorusku, na sociálnych sieťach uviedol, že nad Bieloruskom bolo spozorovaných niekoľko ruských lietadiel smerujúcich na sever Ukrajiny.

Putin sa stretol s vojenským vedením, aby rokoval o stratégii na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol s vojenským vedením, ktoré dohliada na ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine, oznámil v sobotu Kremeľ. "V piatok pracoval prezident celý deň v spoločnom veliteľstve zložiek zapojených do špeciálnej vojenskej operácie," uviedol Kremeľ vo vyhlásení. Putin sa v piatku stretol s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgum a náčelníkom generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerijim Gerasimovom. Okrem toho "viedol osobitné diskusie" aj s veliteľmi rôznych zložiek obrany.

Rusko tvrdí, že sa mu podarilo prekaziť dodanie zahraničných zbraní na Ukrajinu

Rusko v sobotu oznámilo, že pri piatkovom rozsiahlom útoku na Ukrajinu zabránilo dodaniu zbraní zo zahraničia na Ukrajinu. Piatkový útok pritom spôsobil po celej Ukrajine narušenie dodávok elektrickej energie a vody. V piatok "boli na Ukrajine vysokopresnými zbraňami zasiahnuté systémy vojenského veliteľstva, vojensko-priemyselný objekt a ich podporné energetické zariadenia... Bol dosiahnutý cieľ. Všetky vytýčené objekty boli zasiahnuté," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Kličko: Vodu a kúrenie má zatiaľ len tretina Kyjevčanov

Dodávky vody a kúrenie má po piatkových ruských útokoch v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev dosiaľ len približne tretina obyvateľov, zatiaľ čo elektrinu má zhruba 40 percent. Uviedol to v piatok večer kyjevský starosta Vitalij Kličko, informuje stanica CNN. Ako dodal, výpadky v dodávkach vody či energie sú spôsobené poškodenými rozvodnými sieťami. Mestské služby podľa vyjadrenia Klička na platforme Telegram "pracujú na tom, aby do rána zabezpečili obnovu dodávok vody a kúrenia pre všetkých obyvateľov".

Rusi sú cez pracované portály údajne verbovaní na kopanie zákopov na Ukrajine

Rusi sú údajne prostredníctvom ruských webstránok zameraných na hľadanie práce nabádaní, aby išli na Ukrajinu kopať zákopy.  Vojna na Ukrajine prebieha už desiaty mesiac, pričom na ruských pracovných portáloch sa začali objavovať ponuky manuálnej práce na Ukrajine, sľubujúce Ruskom 250.000 rubľov (3635 eur). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy