Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Inflácia dosiahla nový rekord: Pozrite si prehľad nárastu cien potravín
Zdielať na

Inflácia dosiahla nový rekord: Pozrite si prehľad nárastu cien potravín

BRATISLAVA / Inflácia za november dosiahla na Slovensku nový rekord. Potiahli ju najviac potraviny a nealkoholické nápoje. Tie napríklad oproti vlaňajšku zdraželi o takmer 30 percent. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu, ktorý zverejnil vývoj cien tovarov a služieb. Dôvodov je viacero.

Medzimesačný vývoj

November 2022 v porovnaní s októbrom 2022 :

Medzimesačne rástli ceny v 10 z 12 odborov (výdavkových skupín domácností). Najväčší vplyv na infláciu mali naďalej rastúce ceny potravín, v novembri medzimesačne zdraželi o 2 %. Najvýraznejší vplyv na výdavky domácností mal rast cien chleba a obilnín o 1,6 %, ďalej dynamickejšie zvýšenie cien mlieka, syrov, vajec o 3,9 %. Ďalej vzrástli aj ceny mäsa o 1,5 % a zeleniny o 1,8 %. Zlacnelo len ovocie o 1,3 % v porovnaní s októbrom.

V odbore bývanie a energie ceny vzrástli o 0,5 %, čo je najnižšia medzimesačná hodnota tento rok. Skutočnosť, že sa rast cien v tejto položke nezastavil ovplyvnil pokračujúci rast cien pevných palív, ktoré už piaty mesiac za sebou rastú medzimesačne o viac ako 4 %. Mierny posun mali aj položky, do ktorých sa premietajú rastúce ceny stavebných materiálov ako údržby a opráv obydlia či imputované nájomné.

Výraznejšie vzrástli tiež ceny alkoholických nápojov a tabaku ako aj ceny stravovacích služieb zhodne o 1,3 %. Pozitívny vplyv mal pokles cien pohonných hmôt o 1,3 %. 

Index spotrebiteľských cien sa v novembri oproti októbru zvýšil v domácnostiach zamestnancov, v domácnostiach dôchodcov a v nízkopríjmových domácnostiach zhodne o 1 %. 

Medziročný vývoj

November 2022 v porovnaní s novembrom 2021 :

Medziročne ceny tovarov a služieb vzrástli na hodnotu 15,4 %, čo je stále najvyššia úroveň za posledných viac ako 22 rokov. Vyššie ceny boli vo všetkých 12 sledovaných výdavkových skupinách (odboroch) domácností, polovica z nich dosiahla medziročný rast nad 11 percent. Rekordné hodnoty inflácie za posledné dve dekády sme zaznamenali doteraz až v troch štvrtinách všetkých odborov.

Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú dlhodobo dramaticky rastúce ceny potravín a nákladov na bývanie vrátane elektriny, plynu a ostatných palív. Ide o dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností, súhrne tvoria takmer polovicu výdavkov. Ceny potravín nepretržite rastú od júna minulého roka a aktuálne boli medziročne drahšie o takmer 29 %.

Nárast cien potravín oproti novembru 2021 :

Chlieb a obilniny 27,7 %
Mäso 29,9 %
Oleje a tuky 47,1 %
Mlieko, syry, vajcia  33,3 %
Zelenina 28,2 %
Cukrovinky a sladké potraviny 21,5 %
Ovocie 18,5 %
Ryby a morské plody 17,5 %
Nealkoholické nápoje 18 %

Štatistický úrad SR


Na potraviny a bývanie míňajú Slováci zo svojich rozpočtov najviac

Zatiaľ, čo jedlo nám ukrajuje z nákladov približne pätinu, v prípade bývania ide dokonca o približne štvrtinu celkových spotrebných výdavkov. Minulý mesiac došlo opäť k výraznému tempu zdražovania. Ak ste vlani urobili veľký nákup potravín za 200 eur, tak tento rok vás vyjde na takmer 256 eur. Najviac až o 47 % išli s cenami hore oleje a tuky. Ďalej nasledujú mliečne výrobky. A viac Slováci zaplatili aj za pečivo či sladkosti. "Samozrejme, že je to horšie, pociťujeme to všetci," vyjadrili sa obyvatelia Rožňavy.

Môže sa za to nárast cien energií. A takisto počas roka sme boli svedkami aj vysokých cien pohonných látok, pričom potraviny je potrebné nielen vyrobiť, ale ich aj do obchodov prepraviť. "No a určite to súvisí aj s počasím. Aká je úroda, od toho sa odvíjajú potom aj agrokomodity na svetových trhoch. Následne aj cenovky na pultoch v našich obchodoch," vysvetlila analytička Eva Sádovská. "Podniky nemajú regulované ceny a tým pádom premietnu tie vstupy do svojich cien," uviedol Pavel Škriniar u Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Napriek tomu, že v tomto roku sme svedkami rekordne vysokej inflácie, tak ľudia nakupujú viac tovarov ako pred rokom. Je to spôsobené aj tým, že obchody sú otvorené, na rozdiel od predchádzajúcich dvoch rokov. "Zdá sa, že pomaly tá inflácia, prinajmenšom tohto a začiatkom budúceho roka, bude vrcholiť. Potom sa dá očakávať, že sa mierne spomalí, ale stále bude vysoká a nadpriemerná oproti posledným 20 rokom," skonštatoval Vladimír Baláž z Prognostického úradu SAV.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy