Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pápež František vyzval ľudí, aby cez Vianoce utrácali menej a peniaze darovali Ukrajincom
Zdielať na

Pápež František vyzval ľudí, aby cez Vianoce utrácali menej a peniaze darovali Ukrajincom

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František vyzval v stredu, 14. decembra, ľudí, aby počas Vianoc utratili menej peňazí na vianočné darčeky, oslavy a ušetrené peniaze darovali ľudom na vojnou ničenej Ukrajine.

"Oslavovanie Vianoc je pekné. No znížme trošku vianočné utrácanie. Majme skromnejšie Vianoce a darčeky. To, čo ušetríme, pošlime na záchranu Ukrajincov, ktorí to potrebujú," uviedol pápež počas pravidelnej generálnej audiencie vo Vatikáne.

Počas takmer desať mesiacov trvajúcej vojny, sa život Ukrajincov ešte viac skomplikoval po príchode zimy, pretože ruská armáda zamerala svoje útoky na objekty energetickej infraštruktúry. V ich dôsledku dochádza opakovane k výpadkom dodávok tepla, elektrickej energie a vody do domácností, ako aj k narušeniu telefónneho signálu. Ukrajinci podľa pápeža preto veľmi trpia. "Sú hladní a je im zima. Tak veľa ich zomrie, pretože tam nie sú lekári ani zdravotné sestry," uviedol pápež František. Na medzinárodnej darcovskej konferencii, ktorá sa konala 13. decembra v Paríži, sa na pomoc Ukrajine počas aktuálnej zimy vyzbierala približne miliarda eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy