Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Po dlhodobom raste cien sa situácia na realitnom trhu začína obracať. Ceny postupne stagnujú a klesajú
Zdielať na

Po dlhodobom raste cien sa situácia na realitnom trhu začína obracať. Ceny postupne stagnujú a klesajú

BRATISLAVA / O pätinu medziročne stúpli ceny nehnuteľností v niektorých častiach Slovenska. Informácie priniesol štatistický úrad podľa údajov z katastrov. Tempo rastu sa však spomaľuje, najmä v uplynulých dvoch mesiacoch, čo ešte úrad neevidoval. Nezdravý rast sa teda končí.

Ceny nehnuteľností počas covidu rástli a rástli. Nízke úroky, nedostatok bytov a blížiaca sa inflácia urobili svoje. Ľudia brali skoro všetko a za astronomické sumy. V treťom kvartáli to medziročne ešte stále rástlo, ale už pomalšie ako v druhom. "V druhom štvrťroku dosahoval medziročný rast 17 percenta a tento tretí štvrťrok 14,5," povedala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová. 

To bol priemer, vo viacerých krajoch sa nové nehnuteľnosti vyšplhali stále cez 20 percent. Štatistický úrad priniesol už presnejšie čísla ako nNárodná banka na začiatku mesiaca. "Rástlo to cez 20 percent. To, čo vidíte v inzercii nie je suma za, ktorú sa to reálne zrealizuje," uviedla riaditeľka Bond reality Daniela Rážová. 

Až sedem percent rozdiel Národnej banky Slovenska a Štatistického úradu jasne hovorí o tom, že jedna vec sú ceny na papieri a druhá potom v realite. Ani jedny čísla však neodzrkadľujú to, čo sa deje posledné dva mesiace. Situácia najmä v hlavnom meste sa otáča a ceny začínajú klesať. Ležiakmi sa stávajú najmä staršie panelové byty v pôvodnom stave. Pre vysoké ceny a nedostatok surovín sa nikomu extra nechce ani do ich rekonštrukcií. Stúpajúcimi úrokmi na hypotékach sa prepadol dopyt skoro o 50 percent. Ľudia sa boja o prácu, nižšie sú pre vysokú infláciu aj mzdy. všetkých straší aj energetická kríza. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy