Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zdravotná poisťovňa zamietla mužovi príspevok na zubára. Nebol totiž na preventívke u urológa
Zdielať na

Zdravotná poisťovňa zamietla mužovi príspevok na zubára. Nebol totiž na preventívke u urológa

HORNÝ ZEMPLÍN / Nárok na zubársky príspevok nemá, pretože nebol na preventívnej prehliadke u urológa. Pán Ladislav si najprv myslel, že zle vidí a ide o omyl. No ukázalo sa, že jednou z podmienok Všeobecnej zdravotnej poisťovne na získanie zubného benefitu je naozaj návšteva urológa.

"Pri kontrole sme zistili, že k vyplateniu benefitu vám chýba základná podmienka a to prehliadka u urológa. Čiže si môžu zmyslieť, že budú žiadať od psychiatra, či mám zaplatené hrobové miesto, či mám nadváhu…. na hocičo sa môžu vyhovoriť. Pokiaľ nechcú dávať peniaze, nech nedávajú ale nech nerobia z ľudí bláznov," povedal Ladislav. 

65-ročný Ladislav by pritom v starostlivosti o zdravie mohol ísť rovesníkom príkladom. Pravidelne chodieva na preventívne prehliadky k všeobecnému lekárovi aj k zubárovi a nielen to. "Skríning hrubého čreva som absolvoval," uviedol. Po poslednej návšteve ho preto prekvapil mail od poisťovne, kde bolo uvedené, že na príspevok 30 eur u zubára nemá nárok bez prehliadky u urológa. Celkovo by vďaka programu peňaženka zdravia od všzp mohol získať 120 eur ročne. 

"Pri uplatňovaní benefitov od našich poistencov žiadame, aby mali preventívne prehliadky u všeobecného lekára, ženy u gynekológa a muži u urológa," povedala hovorkyňa VŠzP Eva Peterová. Konkrétne muži vo veku od 50 do 70 rokov a to raz za tri roky. "Keď sa objednám k urológovi, tak sa k nemu dostanem o dva roky," povedal Ladislav. 

Lekári špecialisti totiž v odľahlejších okresoch chýbajú. Napríklad v okrese Snina kde žije okolo 35-tisíc ľudí pôsobí iba jeden urológ. "Šikana, by som to bral ako šikanu. Čo má s tým urológ? Azda som sa počúral v kresle? To čo má s tým spoločné preboha. Keby som nemal u zubára prehliadku, dobre, beriem ale prečo takto ľudí šikanujú," uviedol Ladislav. 

Pozreli sme sa na to, ako je to so získaním benefitov v iných poisťovniach. Poistenci Dôvery môžu čerpať príspevok na zuby päťkrát za rok po 30 eur. "Medzi podmienky nároku je preventívna prehliadka u všeobecného lekára v predchádzajúcich dvoch rokoch a preventívna zubná prehliadka," povedal hovorca ppisťovne Dôvera Matej Štepiansky. Rovnako je to aj v ďalšej poisťovni. "Podmienkou benefitu je absolvovanie preventívnej zubnej prehliadky v predchádzajúcom kalendárnom roku alebo v aktuálnom, najneskôr deň pred zubným ošetrením a tiež prehliadky u všeobecného lekára," povedala hovorkyňa poisťovne Union Kristína Baluchová. 

VŠzP však zdôrazňuje, že v tomto prípade ide hlavne o motiváciu. "Pretože prevencia zachraňuje životy a je to tá najschodnejšia cesta ako zachytiť akékoľvek ochorenie vo včasnom štádiu, kedy je ešte dobre liečiteľné," uviedla Peterová. "Ale to je iba zastierací manéver, aby ľuďom nemuseli vyplácať," dodal Ladislav. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy