Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Politické prejavy sú čoraz vulgárnejšie. Podľa politológa sú na úrovni štamgastov reštaurácií štvrtej cenovej
Zdielať na

Politické prejavy sú čoraz vulgárnejšie. Podľa politológa sú na úrovni štamgastov reštaurácií štvrtej cenovej

BRATISLAVA / Vulgarizmy, útoky, ohováranie. To všetko je na našej politickej scéne bežná prax. Nekultúru dotvára aj uniknutá SMS komunikácia ministra vnútra. Poslankyni Tabák sa síce za svoje slová už ospravedlnil. Politológovia ale upozorňujú, že rétoriku si ľahko osvoja aj bežní ľudia. Zmenu kultúry v politike podľa nich prinesie až dvojgeneračná výmena.

Ani dve dekády nestačili na to, aby sa rétorika politikov zmenila. Vulgarizmy z ich úst lietajú doteraz. "Bohužiaľ, u nás sa to stalo súčasťou politickej kultúry," povedal politológ Rastislav Štefančík. 

Verejnosť naposledy šokovala SMS komunikácia ministra vnútra Romana Mikulca voči poslankyni Romane Tabák. Útok mal prísť po tom, ako sa poslankyňa na ministra obrátila s prosbou o pomoc jednému starostovi. Téma bola nelegálna migrácia. "Druhá žena by sa z toho mohla aj zložiť, lebo tá komunikácia bola veľmi ostrá, hrubá a je to niečo neprijateľné. Ja ako muž by som sa tej žene ospravedlnila osobne," vyjadrila sa k situácii Romana Tabák.

Nie je to len problém Slovenska. V medzinárodných štatistikách sa ukazuje, že viac ako 40 percent opýtaných politikov si myslí, že tvrdšia rétorika, zastrašovanie, či ponižovanie do politiky jednoducho patria. Takmer 37 percent vníma, že sa to deje a len niečo vyše 21 percent také správanie rázne odsudzuje. 

"Vyzerá to tak, že na jednej strane naši predstavitelia nepatria k tým slušnejším. Na strane druhej možno nepatria k tej intelektuálnej elite," dodáva Rastislav Štefančík. Politici pritom nerozlišujú ani to, či útok smerujú voči žene. Najčatejším terčom u nás je práve prezidentka.

"Nielen zo strany opozičných politických strán. Taktiež zo strany bývalého predsedu vlády, súčasného ministra financií Igora Matoviča. To samozrejme potom povzbudzuje ostatných ľudí, aby vnímali prezidentku ako nepriateľku," informuje Rastislav Štefančík. Podobné útoky môžu spôsobiť, že ženy nebudú mať záujem do politiky vstúpiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy