Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Univerzita Komenského čelí veľkému problému: Možno príde o teplo a svetlo
Zdielať na

Univerzita Komenského čelí veľkému problému: Možno príde o teplo a svetlo

BRATISLAVA / Univerzite Komenského hrozí, že bude od nového roka bez tepla a svetla. Do verejného obstarávania na dodanie elektriny a plynu sa totiž neprihlásil žiaden dodávateľ. Rektor sa už obrátil na ministra školstva. Obáva sa, že bez zásahu štátu bude prevádzka univerzity ťažko realizovateľná a študenti sú z toho zúfalí.

"Reálne teda hrozí, že od 1. januára 2023 nebude možné zabezpečiť na univerzite kúrenie a svietenie," uviedla hovorkyňa Univerzity Komenského Lenka Miller. Verejné obstarávanie na energie univerzita vyhlásila ešte 13. októbra. V lehote na predkladanie ponúk do 3. novembra ale neprišla ani jedna ponuka. Rektor najväčšej a najstaršej univerzity tak už napísal list ministrovi školstva a čaká na pomoc od štátu. "Ja nemôžem riešiť zmluvu medzi univerzitou a jej dodávateľom. Odporúčam ten postup spoločný, ktorý je medzi rektormi, ktorí hľadajú spoločné riešenia. Mali by silnejšiu vyjednávaciu pozíciu, či už v Bratislave, v Košiciach, alebo na strednom Slovensku," povedal minister školstva Ján Horecký.

Univerzita Komenského je ale obrovský kolos a tým je v porovnaní s ostatnými vysokými školami najväčší odberateľ. Pod sebou má napríklad trinásť fakúlt, internáty, ale ďalšie množstvo budov. "Z rozhovorov s potenciálnymi dodávateľmi vyplynulo, že kým nebudú zastropované ceny elektrickej energie a plynu, tak je pre nich príliš veľkým rizikom ísť do zmluvného vzťahu s takým veľkým kolosom, akým je Univerzita Komenského," uviedla Lenka Miller. "Žiadny dodávateľ energie nechce riskovať tú situáciu, že nakúpi za trhové ceny a bude donútený predávať za nejaké výrazne nižšie ceny a pôjde do straty," informoval analytik J&T BANKY Stanislav Pánis.

Univerzita sa aktuálne snaží vyhlásiť nové verejné obstarávanie a uzavrieť zmluvu na energie na jeden rok. "Za ten sa môže stať, že sa ceny elektrickej energie a plynu na burze dramaticky zmenia a to je práve to riziko, do ktorého nechcú ísť potenciálni dodávatelia," doplnila Miller. Študenti z tejto situácie nadšení nie sú. Boja sa totiž, že opäť skončia na online výuke ako počas pandémie. Výluka tepla a svetla by sa pritom dotkla všetkých budov patriacich pod univerzitu, teda aj internátov. "Bude to zlé, ak budeme musieť byť doma," vyjadrila sa študentka v ankete. "Pre nás je to dosť prekvapujúce a zároveň frustrujúce," povedala ďalšia študentka. "Bez svetla a tepla je to veľmi obtiažne," uviedol študent v ankete. "Je to strašné a nevieme, čo sa bude diať ďalej," doplnila študentka.

Pritom napríklad odbor prekladateľstvo a tlmočníctvo má s online výukou úplný problém. "To znamená, že my tlmočíme v kabínkach a je to oveľa praktickejšie, chodiť sem na fakultu, ako to robiť cez online hodiny. Je to neefektívne," vysvetlila študentka Univerzity Komenského Veronika Olšová. "Ďaleko by sme sa nepohli," povedala študentka UK Vanesa Chovancová. Univerzita tvrdí, že robí maximum preto, aby zabezpečila plynulý chod. Stále je ale v hre to, že bude musieť dvere študentom zatvoriť. "Obávame sa, že bez dramatického zásahu zo strany štátu to bude ťažko realizovateľné," informovala hovorkyňa UK. Aj podľa ekonomického analytika si tak skoro ešte nevydýchneme. Ceny energií sa na predkrízovú úroveň podľa neho vrátia najskôr na jeseň v roku 2026. "Aj tie súčasné ceny po poklese o vyše 60 % alebo 70 % sú stále pomerne vysoké. Na nasledujúce minimálne tri zimné sezóny bude pre Európu, čo sa týka cien plynu, obrovskou výzvou," doplnil Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy