Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európska únia prišla s novým riešením energetickej krízy
Zdielať na

Európska únia prišla s novým riešením energetickej krízy

BRUSEL / Lídri členských krajín Európskej únie sa v noci na piatok dohodli na balíku núdzových opatrení na riešenie energetickej krízy.

Balík opatrení zahŕňa napríklad dobrovoľné spoločné nákupy plynu či vytvorenie nového referenčného cenového indexu na plyn. Európska komisia má tiež pripraviť dynamický cenový koridor, ktorý by zamedzil náhlemu mimoriadnemu zdraženiu plynu. Taktiež by sa mal vytvoriť dočasný mechanizmus zastropovania cien plynu používaného na výrobu elektriny. "Takisto sme trhu vyslali jasný signál," uviedol predseda Európskej rady Charles Michel na tlačovej konferencii po približne desaťhodinovom rokovaní. "To znamená, že sme pripravení spoločne konať, že dokážeme spolupracovať a že na to existuje silná politická vôľa. Verím, že čoskoro uvidíme výsledky."

Na summite ostatných členských krajín bolo prítomné aj Nemecko, od ktorého sa vyžadovalo aby uvoľnilo cestu pre stanovenie dočasného stropu na ceny zemného plynu. Väčšina členských krajín požadovala politickú podporu pre cenový strop, avšak nemecký kancelár Olaf Scholz bol proti radikálnym intervenciám. Po intenzívnych rokovaniach nakoniec lídri vyzvali EK, aby navrhla "dočasný dynamický cenový koridor na transakcie so zemným plynom", ktorý by zabránil jeho nadmernému zdražovaniu.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že by sa mal vytvoriť nový komplementárny referenčný cenový index na plyn, ktorý by lepšie odrážal cenovú situáciu na trhu s LNG. "Medzitým zavedieme trhový korekčný mechanizmus, aby sme obmedzili epizódy nadmerných cien plynu," dodala Leyenová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy