Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zdražovanie neobíde ani dovolenky: Za relax si budeme musieť priplatiť
Zdielať na

Zdražovanie neobíde ani dovolenky: Za relax si budeme musieť priplatiť

BRATISLAVA / Energetická kríza neobíde ani to, čo máme mnohí veľmi radi - dovolenky a cestovanie. Ak sa chystáte na dovolenku v budúcom roku, pripravte sa na to, že budete musieť načrieť hlbšie do vrecka, v niektorých destináciách až o stovky eur.

Len za ostatných 9 mesiacov v tomto roku dovolenkovalo o tisícky viac Slovákov ako tomu bolo v roku 2019, teda v období pred pandémiou. Medzi top destinácie sa opäť vrátilo Turecko, ktoré bolo veľmi slabé posledné dva roky, ale aj Grécke ostrovy, Chorvátsko, Egypt, či Taliansko. No a čím ďalej ste sa za oddychom vybrali, tým viac to samozrejme pocítila aj vaša peňaženka. 

"Na Slovensku je priemerná cena okolo 200€, v exotike okolo 1800€ a letná dovolenka v zahraničí vychádza v priemere okolo 970€," povedala generálna riaditeľka CK SATUR Eleonóra Fedorová. A kým v tomto roku, sa ceny v porovnaní s rokmi pred pandémiou dramaticky nezvyšovali, v budúcom roku si za dovolenky priplatíme. "Už teraz sa dá predpokladať, že ten nárast cien môže byť niekde od 10 - 30 percent," uviedol Roman Berkes - prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií. 

Pre tých, ktorí si dovolenky radi plánujú aj rok dopredu, je momentálne jednou z možností ako na budúcoročnej dovolenke ušetriť tzv. first momentový predaj. "Najviac ich využívajú rodiny s deťmi, pretože v týchto mesiacoch alebo v ponukách first moment je širšia ponuka práve rodinných izieb a výhodnejších ponúk práve pre rodiny s deťmi," dodal Berkes. "Ceny sme pripravili tak, aby klienti mali minimálny ak nejaký nárast oproti minuloročným first momentovým cenám," informovala Fedorová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy