Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ekologická katastrofa nás môže ohroziť. Situácia na rieke Slaná je toho dôkazom
Zdielať na

Ekologická katastrofa nás môže ohroziť. Situácia na rieke Slaná je toho dôkazom

ROŽŇAVA / Aktivisti, ktorí bojujú za záchranu rieky Slaná, hovoria o malom víťazstve. V júli podali podnet na prokuratúru, pretože boli presvedčení o tom, že rožňavský okresný úrad - odbor starostlivosti o životné prostredie zanedbal svoje povinnosti a v súvislosti s ekologickou katastrofou nekonal. Prokurátor už úrad upozornil.

Rieka Slaná stále nie je priezračná ako bývalo zvykom, ryby sa tu už začínajú objavovať, ichtyologický prieskum ale napriek tomu nemal pozitívne výsledky."Populácia hlaváča bieloplutvého je úplne na nule, čiže 100% chýba a populácia pstruha poklesla o 96%", dodal Tibor Varga, aktivista. Hovoria o škodách obrovských rozmerov, aj to bolo dôvodom prečo podali podnet na prokuratúru."Sme mali za to, že okresný úrad v súvislosti so znečistením rieky Slaná nekoná s tvrdeniami aktivistov ale úrad nesúhlasí.", dodal Varga.

Okresný úrad v Rožňave má za to, že v danej veci konal. Je stanovená 30-dňová lehota. "V danej záležitosti budeme ešte dopĺňať podklady, rozhovor. 
Prokurátor dôkladne preskúmal postup okresného úradu. Zo stanoviska vyplýva, že úrad neuplatnil niektorú z konkrétnych právomocí upravených v ustanoveniach vodného zákona a ani vlastnou činnosťou nereagoval na vzniknuté poškodenie povrchových vôd", uviedol Milan Timár, Riaditeľ Odboru starostlivosti o Životné prostredie okresného úradu v Rožňave.

Prokurátor podaným upozornením konštatoval nečinnosť v postupe Okresného úradu v Rožňave a uložil mu vykonať štátny vodoochranný dozor a na základe jeho výsledkov prijať vhodné opatrenia smerujúce k odstráneniu následkov. Podľa ministerstva Životného prostredia, naďalej pokračuje odčerpávanie neznečistených banských vôd z bane. Úplný výtok banských vôd do rieky sa ale nezastavil kvôli tomu kontaminovaná nie je len voda, ale aj riečne sedimenty. "Na základe  cca 50 km od Nižnej Slanej dokonca boli namerané hodnoty 800 mg arzénu na kg sedimentov, pričom limit na Slovensku je 20 mg na kg", dodal Varga.

Slovenský vodohospodársky podnik má pripravený návrh riešenia odsávania kontaminovaných okrov a čistenia riečnych sedimentov vo vodnom toku.
Opatrenia v bani vykonáva aj štátny podnik rudné bane. Návrhom na zlepšenie situácie je aj projekt betónovej injektáže, ktorý momentálne posudzujú príslušné úrady. Na základe písomneho stanoviska ministerstva Životného prostredia Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy