Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Európska centrálna banka chce dať stopku vysokej inflácii. Prostriedkom je postupné zvyšovanie úrokov
Zdielať na

Európska centrálna banka chce dať stopku vysokej inflácii. Prostriedkom je postupné zvyšovanie úrokov

BRATISLAVA / Európska centrálna banka je rozhodnutá dať stopku vysokej inflácii. Prostriedkom, ako to dosiahnuť je postupné zvyšovanie úrokových sadzieb. V septembri stúpli najvýraznejšie v doterajšej histórii banky a nie je vylúčené, že budú ďalej rásť.

Vysoká inflácia nesmie, podľa šéfky Európskej centrálnej banky, zapustiť v eurozóne korene. Christine Lagardová však pripúšťa, že ide o oveľa väčší a trvalejší problém, ako sa pôvodne očakávalo. ECB sa preto v septembri rozhodla zvýšiť úrokové sadzby o 75 bázických bodov a budú zrejme naďalej rásť. Ešte stále sú totiž ďaleko od úrovne, ktorá by ohrozovala hospodársky rast. Vyššie úrokové sadzby síce čiastočne potešia sporiteľov, no zároveň zdražia úvery na Slovensku, vrátane hypoték.

“Keď sa pozrieme na vývoj sadzieb na úveroch na bývanie, tak zistíme, že sa vraciame na úrovne spred niekoľkých rokov, kde bola bežná aj 5 % sadzba. Nebude to už taký nával na banky, čo sa týka hypotekárnych dlžníkov, pretože budú nedostupnejšie než v januári, keď boli hypotéky za 1 %," povedal Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita v Bratislave. Kde sa rast úrokov napokon zastaví nateraz nevedno. Európska centrálna banka totiž avizuje, že ďalšie zvyšovanie závisí o inflácie a tá je len na Slovensku na úrovni 14 %.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy