Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ruský prezident Putin sa prihovoril k obyvateľom krajiny. Vyhlásil čiastočnú mobilizáciu
Zdielať na

Ruský prezident Putin sa prihovoril k obyvateľom krajiny. Vyhlásil čiastočnú mobilizáciu

RUSKO / Ruský prezident Vladimir Putin sa v stredu, 21. septembra, prihovoril k národu. Vo svojom príhovore vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Išlo o Putinov prvý príhovor k národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Putin uviedol, že podpísal dekrét o čiastočnej mobilizácii, ktorý má vstúpiť do platnosti v stredu. "Hovoríme o čiastočnej mobilizácii, čo znamená, že brannej povinnosti budú podliehať len občania, ktorí sú momentálne v zálohe, a predovšetkým tí, ktorí slúžili v ozbrojených silách a majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantné skúsenosti," zdôraznil ruský prezident.


"Čiastočná mobilizácia je plne adekvátna hrozbám, ktorým čelíme, a to chrániť našu vlasť, jej suverenitu a územnú celistvosť a zaistiť bezpečnosť našich ľudí i ľudí na oslobodených územiach", dodal Putin. Referendá o pričlenení sa k Rusku, v termíne od 23. do 27. septembra, ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. "V rámci čiastočnej mobilizácie bude povolaných 300-tisíc rezervistov," uviedol dnes podľa agentúry TASS ruský minister obrany Sergej Šojgu. 

"Vyhlásením čiastočnej mobilizácie Putin pred celým svetom priznáva porážku ruských vojenských síl na Ukrajine. Svojím rozhodnutím ale ďalších ľudí posiela na smrť. Vojakov aj nevinných civilistov, ohrozuje aj naše slobody. Túto vojnu rozpútal Putin a on ju môže aj ukončiť. Namiesto toho sa rozhodol pokračovať v tomto nezmyselnom vraždení. Je to šialené," reagoval na Putinov príhovor László Sólymos, predseda mimoparlamentnej strany MOST-HÍD.

​Putin taktiež obvinil Západ z jadrového vydierania Ruska a povedal, že Rusko má veľa zbraní na odpoveď a uviedol, že neblafuje. "Využijeme všetky prostriedky, ktoré má Rusko na obranu našich ľudí na Donbase," dodal. Nariadil aj zvýšenie financií na podporu výroby zbraní v krajine.

Severoatlantická aliancia a Spojené štáty v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny, označili ich za "fiktívne" a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú. V rovnakom zmysle sa vyjadrili aj Európska únia, Francúzsko, Nemecko a mnohé ďalšie západné krajiny. Význam oznámenia týchto referend spochybnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

K situácií sa vyjadril aj minister obrany SR Jaroslav Naď :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy