Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Začalo sa očkovať posilňujúcou dávkou proti variantu omikron. Na týchto miestach dostanete vakcínu
Zdielať na

Začalo sa očkovať posilňujúcou dávkou proti variantu omikron. Na týchto miestach dostanete vakcínu

BRATISLAVA / Po spustení registrácie na očkovanie proti Covidu vakcínami upravenými na variant omikron sa už rozbehlo aj samotné očkovanie. Vakcíny budú podávať len ako posilňujúce dávky, teda iba tým, ktorí už absolvovali základné očkovanie. Určené sú pre osoby staršie ako 12 rokov.

Záujemcovia o očkovanie sa môžu registrovať cez stránku korona.gov.sk. Postupne im sú pridelené termíny podľa dostupných kapacít v očkovacích centrách. Nové vakcíny nemôžu byť podané ako prvé dávky, sú určené len ako posilňujúce dávky. Môžu byť podané iba osobám, ktoré úž absolvovali základné očkovanie pôvodnými vakcínami proti COVID-19.

Určené sú pre osoby staršie ako 12 rokov, ktoré môžu túto dávku dostať najskôr tri mesiace po poslednom očkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19. Počas prvého týždňa sa bude očkovať po registrácii v 15-tich očkovacích centrách, ktorých zoznam budú aktualizovať na webe ministerstva zdravotníctva. Očkovať sa bude vakcínami od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti Moderna a je možné podať ich aj po vakcínach AstraZeneca, Janssen alebo Sputnik V.

Počas prvého týždňa sa bude očkovať prostredníctvom registrácie v pätnástich očkovacích centrách (v dvanástich vakcínou Comirnaty-Pfizer a v troch vakcínou Spikevax-Moderna. Ďalšie vakcinačné centrá budú do očkovania zapájané postupne.

Očkovanie prostredníctvom registrácie 

Comirnaty/Omikron

Fakultná nemocnica Nitra
Fakultná nemocnica Trenčín
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov
Nemocnica AGEL Bánovce nad Bebravou
Poliklinika Mlynská dolina Bratislava
Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice
Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica
DETI - Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica
Nemocnica s poliklinikou Myjava
Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky
Hornooravská nemocnica s poliklinikou Trstená
Fakultná nemocnica Trnava

Spikevax/Omikron

Poliklinika Mlynská dolina
Poliklinika Sabinov
Fakultná nemocnica Nitra

Očkovanie bez registrácie - od 23. septembra 2022

Očkovanie pre dospelých - posilňujúce dávky

Cominarty/Omikron Bratislava Poliklinika Mlynská dolina 8:00 - 15:00
Cominarty/Omikron Banská Bystrica FNsP F.D. Roosvelta BB, infekt. amb., Odd infekt., Cesta k nemocnici 1 11:30 - 12:00
Cominarty/Omikron Bánovce nad Bebravou Nemocnica AGEL Bánovce 10:00 - 12:00
Spikevax/Omikron Bratislava Poliklinika Mlynská dolina

8:00 - 15:00

Očkovanie deti 12 - 17 rokov - posilňujúce dávky

Cominarty/Omikron Banská Bystrica FNsP F.D. Roosvelta BB, infekt. amb., Odd infekt., Cesta k nemocnici 1 (DETI 12 - 17 rokov) 11:30 - 12:00

Osobám, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, je možné podať posilňujúcu dávku najskôr po troch mesiacoch od prekonania ochorenia. "Vakcíny sú určené pre zdravú populáciu, ako aj pre rizikové skupiny. Tieto vakcíny je možné podať (kombinovať) po predošlej dávke akejkoľvek vakcíny proti COVID-19 dostupnej na Slovensku vrátane vakcín Vaxzevria (AstraZeneca), JCOVDEN (Janssen) alebo Sputnik V," dodáva vo svojom vyjadrení ministerstvo zdravotníctva. 

Ako vyzeral štart v praxi?

V deň spustenia malo už o pätnástej hodine termín viac ako tisíc ľudí. Ďalších 4 500 ich čakalo v čakárni. Ich dôvody boli rôzne - veria vede, nechcú dostať COVID a ak ho aj dostanú, neradi by skončili "na kyslíku". "Je to ľahšie pre zamestnancov lekárne, keďže vakcína sa nemusí riediť a je v chladovom reťazci," opísala logistické vylepšenia oproti predchádzajúcim dávkam infektologička Adriana Kršáková. 

Zástupca predsedníčky Úradu pre dohľad nad zdravotnou spravodlivosťou, Michal Palkovič, špecifikuje, kto by mal patriť medzi recipientov. "Jednak ľudia, ktorí sú exponovaní v rámci zamestnania, teda učitelia alebo zdravotníci, a potom ľudia, ktorí majú tri alebo viac závažných diagnóz. Po prípade diagnózu, ktorá dominuje v tom zdravotnom stave a zhoršenie by mohlo mať za následok aj zhoršenie týchto dvoch diagnóz," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy