Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koniec marketingovým hovorom: Toto číslo vám pomôže skoncovať s nechcenými telefonátmi
Zdielať na

Koniec marketingovým hovorom: Toto číslo vám pomôže skoncovať s nechcenými telefonátmi

BRATISLAVA / Zapamätajte si čísla 0 8 8 8. Pokiaľ vám od dnešného dňa bude niekto telefonovať s touto predvoľbou, budete vedieť, že ide o marketingový hovor.

Otravujú vás nevyžiadané telefonáty s rôznymi "skvelými" ponukami? Po novom, keď vám zatelefonujú hneď budete vedieť, že je to jeden z podobných hovorov a môžete ho zrušiť. Stačí si zapamätať predvoľbu 0888.

Asi každý jeden z nás mal za ostatné mesiace telefonát, v ktorom mu niekto ponúkal bambusové ponožky, investovanie na burze, plastové okná a podobne. Doteraz tieto firmy, mohli používať bežné čísla. "Dnes je ten deň, keď chceme oznámiť, že v rámci nového číselníka sme vyčlenili špeciálnu predvoľbu 0888 na to, aby naši koncoví zákazníci a my všetci aby sme vedeli, že ide o marketingové volania," uviedol Jaroslav Kmeť, štátny tajomník ministerstva dopravy.

Pokiaľ vám niekto bude ponúkať tovar alebo služby z bežného čísla, porušuje zákon a s najväčšou pravdepodobnosťou ide o podvod. Ľudia väčšinou netušili, že odkiaľ má volajúci ich telefónne číslo. "90% zákazníkov netušilo, že niekedy niekde, dáky predchádzajúci súhlas napr. na benzínovej pumpe, keď vypĺňali nejaký kupón niekomu dali a proste bolo to absolútne neprehľadné, neodkontrolovateľné a ťažko sankcionovateľné," povedal predseda Úradu pre reguláciu elektronickej komunikácie a poštových služieb Ivan Matrák.


Doteraz sa často stávalo, že niektoré firmy disponovali číslami, ktoré získali nelegálnou cestou. S takýmito databázami sa nelegálne obchodovalo. Volajúci z nových predvolieb budú môcť používať čísla len z legálnych databáz. Milión telefónnych čísel so špeciálnou predvoľbou nemôže získať ktokoľvek, ale požiadať oň môžu len operátori. "Teda operátor, ktorý poskytuje siete a služby. Nemôže to byť call centrum. Nemôže to byť fyzická, či právnická osoba, ktorá chce ponúkať svoje služby,"  povedal Ivan Martyák, riaditeľ odboru regulácie elektronických komunikácii.

Operátori ich ďalej ponúknu koncovým užívateľom, ktorí splnia podmienky. Potom by používatelia týchto čísel mali byť preverení. Na budúci mesiac si budete môcť cez špecifický zoznam vyplniť, či chcete aby vám z podobných čísel telefonovali a napríklad s akou ponukou. "Napríklad mám záujem o bankové domény alebo mám záujem o zdravotné poistenie, ale nemám záujem o tovar atď. Vy sami si budete spravovať to, či máte alebo nemáte byť navolávaný. Je to jedna jediná databáza na jednom mieste, ktorú budeme spravovať my ako regulačný úrad," povedal Matrák.

Pokiaľ vám niekto zatelefonuje aj napriek tomu, že ste ho nemali vo výbere, môžete ho nahlásiť. Ďalej budú úrady preverovať, či telefonát bol zákonný alebo nie. "V prípade zistenia porušenia ustanovenia zákona uloží úrad sankciu od 200 až do výšky 5% obratu," uzavrel Dušan Mozola, riaditeľ odboru štátneho dohľadu elektronických komunikácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy