Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Simuloval mentálnu retardáciu, teraz mu hrozí väzenie. Muž bez domova obral Sociálnu poisťovňu o viac ako 56-tisíc
Zdielať na

Simuloval mentálnu retardáciu, teraz mu hrozí väzenie. Muž bez domova obral Sociálnu poisťovňu o viac ako 56-tisíc

PIEŠŤANY / Muž z Piešťan viac ako 20 rokov predstieral mentálnu retardáciu. Simuloval aj iné duševné poruchy. Vznikol mu tak nárok na invalidný dôchodok. Sociálnu poisťovňu pripravil o viac ako 50 tisíc Eur.

Podvodník si všetko vymyslel, keď dovŕšil 18 rokov. Viacerí lekári mu vtedy diagnostikovali mentálnu retardáciu prvého stupňa a začal poberať invalidný dôchodok. 46 ročného muža odhalili trnavskí kriminalisti. Podľa informácií TV JOJ sa pohybuje v Piešťanoch a je bez domova. "Zdravotný stav pritom deklaroval sociálnej poisťovni lekárskymi správami od viacerých odborných lekárov a to nielen pri zisťovacej prvotnej posudkovej kontrole, ale aj na opakovaných kontrolách," uviedla trnavská krajská hovorkyňa polície Mária Linkešová.


Lekárov sa mu v ambulanciách darilo úspešne klamať neuveriteľných 24 rokov. Okrem mentálnej retardácie dokázal zahrať aj vážne poruchy reči a dokonca sa nechal zbaviť svojprávnosti. Na základe všetkých diagnóz mu vznikol nárok na invalidný dôchodok, ktorý celé tie roky poberal. Vyplácanie mu zastavili v roku 2017, pretože muž kvôli práci požiadal a o prinavrátenie svojprávnosti. V novom posudku mu neboli zistené ani potvrdené diagnózy, ktoré by mu umožnili ďalej poberať invalidný dôchodok. "Kriminalisti predložili všetky získané materiály vyšetrovateľke, ktorá začala tento rok trestné stíhanie. Na základe získaných dôkazov, znaleckých posudkov a výsluchov, obvinila muža zo zločinu subvenčného podvodu," dodala Linkešová.


Podvodník za celé tie roky pripravil Sociálnu poisťovňu o viac ako 56 tisíc Eur. "Prípady podozrenia zo subvenčného podvodu sú ojedinelé - a vždy, keď sa preukáže ich opodstatnenosť, výplata dávky je zastavená tak, aby nevznikli škody. Pri vyšetrovaní poskytujeme súčinnosť a všetky potrebné informácie. V následnom konaní si Sociálna poisťovňa na základe súdneho rozhodnutia bude uplatňovať nárok na úhradu spôsobenej škody," informoval Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.


Podľa neuropsychológa je vo všeobecnosti dôležité samotné pozadie diagnostikovania duševných chorôb. Psychiater alebo klinický psychológ musí posúdiť aj tendencie pacienta ku klamstvu či predstieraniu. Na odhalenie klamárov existujú aj testy. "Preto je možno aj dôležité pozrieť sa na to akým spôsobom tá diagnostika bola urobená, či bola teda urobená správne, lebo z toho ako sa doteraz ukazuje sa javí teda, že to nebolo posúdené správne, či už to bolo posúdené možno nesprávnym diagnostickým postupom alebo to bolo spôsobené doslova bravúrnosťou na strane tohto klienta," pre TV JOJ povedal neuropsychológ Robert Krause.


Obvinený muž je aktuálne stíhaný na slobode. V prípade dokázania viny mu za takýto podvod hrozí až 12 rokov za mrežami.

Najčítanejšie