Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vysoké školy a internáty možno nebudú mať na výber. Ceny za energie stále rastú
Zdielať na

Vysoké školy a internáty možno nebudú mať na výber. Ceny za energie stále rastú

BRATISLAVA / Vysoké školy otvárali nový školský rok s veľkými obavami. Náklady na energie im v tomto roku stúpli o viac ako jeden a pol násobok a v nasledujúcom roku to môže byť ešte niekoľkonásobne viac. Šetrenie energiami nárast nevykryje, ba ani zvýšenie ceny ubytovania na internátoch. Obávajú sa, že budú musieť školy a internáty zatvoriť, symbolicky práve 17. novembra.

Medzinárodný deň študentstva, 17. novembra bude zrejme v tomto roku dňom pochovávania slovenského študentstva. "Situácia je maximálne kritická a vysoké školy sú pred kolapsom," uviedol rektor Univerzity Komenského Marek Števček. Na najväčšej slovenskej univerzite stúpli náklady na energie oproti minulému roku o 173 percent. Kým v minulom roku náklady predstavovali necelé 3 200 000 eur, dnes viac ako 8,5 milióna. "Chýba nám 5,5 milióna oproti rozpočtu minulého roka," dodal Števček.

To je deficit tohto roku, čo bude v budúcom, toho sa desia už teraz, keď prvé náznaky hovoria o násobkoch ceny tohto roka. Univerzita nemá šance takéto sumy zaplatiť a obáva sa exekúcií. "Akonáhle sa dostaneme do exekúcií, tak sme s projektami skončili," povedal Števček. Univerzita už skôr prijala množstvo opatrení šetriacich energie v rámci svojich možností. Fakulta matematiky, fyziky a informatiky má napríklad vlastnú solárnu elektráreň.

Zateplenie budov je však slabé, peniaze chýbali už predtým. "Za posledné tri roky dotácia klesla o 72 miliónov eur," pridal Števček. Od tohto mesiaca stúpli ceny za ubytovanie na internátoch o 15 až 20 percent. Na intenráte sme namerali 25 stupňov, čo je optimálne pre študenta, ktorý niekoľko hodín nehybne sedí za skriptami, no zníženie o 3 až 5 stupňov by však zásadne nepomohlo, ba ani iné opatrenia. "Akékoľvek šetriace opatrenia vám ušetria percentá, ale nám chýbajú stovky percent," dodal Števček.

Pocítili to aj študenti v Banskej Bystrici

Zdražovanie pocítili aj študenti Banskobystrickej Univerzity Mateja Bela. Za ubytovanie na internátoch si priplatia o 15 percent viac. "Pocítili sme to, počítali sme s tým a nič s tým nespravíme," vyjadrila sa študentka. "Nemáme inú možnosť. Čo máme robiť, keď tu chceme byť a študovať," okomentovala ďalšia študentka.

Oproti minulému roku je na univerzite cena za energie dvojnásobná. "Platíme o milión viac, ale ešte dramatickejšie to bude v roku 2023," uviedol rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský. Študenti sa pripravujú na to, že ceny za ubytovanie porastú aj budúci rok, pokiaľ vláda nepríde s nápadom ako kompenzovať astronomický nárast. Univerzita sama hľadá riešenia ako šetriť. "Aj v prípade šetrenia chceme zachovať výučbu a neuvažujeme o vysťahovaní študentov," dodal Hiadlovský.

Prešovská univerzita má za sebou za uplynulé roky najrozsiahlejšie investície vrátane internátov. Či sa v nich bude kúriť alebo len temperovať závisí aj od konkrétnych krokov vlády na zmiernenie dopadov energetickej krízy. "Myslím, si že to čo bude nasledovať bude ešte na diskusiu v našej akademickej obci aj rektorskej konferencie. Ten termín 17. novembra je symbolicky aj preto, že vtedy nacisti zavreli české vysoké školy," uviedol rektor Prešovskej univerzity v Prešove.

Nový minister hospodárstva nás v diskusnej relácii Analýzy Na Hrane uisťuje, že také tragické to nebude a na internátoch sa kúriť neprestane. "To sa nemôže stať a urobíme všetko, aby kritický sektor, kam patria ja školy, to vedel ustáť," zakončil Minister hospodárstva Karel Hirman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy