Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Okrajovú časť Nitry zamorili ploštice a šváby. Stovky obyvateľov museli na istý čas vysťahovať
Zdielať na

Okrajovú časť Nitry zamorili ploštice a šváby. Stovky obyvateľov museli na istý čas vysťahovať

NITRA / Okrajovú časť Nitry Orechov Dvor zamorili ploštice a šváby. Situácia je taká vážna, že musia urobiť dezinsekciu v celej lokalite. Okolo 400 obyvateľov sa muselo na niekoľko dní vysťahovať. Vyskytli sa aj obavy z toho, aby sa ploštice či šváby nerozniesli aj do iných lokalít či škôl.

Zhruba 420 obyvateľov muselo ráno odísť zo svojich príbytkov. So sebou si nemohli zobrať nič. Niektorí išli k rodinám a ostatným zabezpečilo dočasné útočisko mesto. Zo 61 bytov ploštice či šváby nemali iba v troch. "Zobrali sme len svoje kabelky a odišli sme," skonštatovala miestna obyvateľka. 

Vyše 100 ľudí mesto ubytovalo v telocvični v základne škole. Strávia tam zhruba 5 dní. "Jedno teplé jedlo denne sme povinní zabezpečiť,"  povedala Naďa Šímová, vedúca odboru sociálnych služieb.

​Samotná príprava na dezinsekciu bola zložitá, ľudia dostali presné inštrukcie. Napríklad museli odtiahnuť nábytky. Obyvatelia nám povedali, že o probléme vedia od leta, mnohých ploštice doštípali. "Ten hmyz sa rýchlo množí a netreba veľa času a dôjde to do havarijného stavu. Z chemických prostriedkov sa bude vytvárať taká para, ktorá zabezpečí ,aby sa pokryl celý priestor aj špáry" povedal deratizátor Ján Štajer. Skôr, ako dôjde k samotnej dezinsekcii na mieste sú elektrikári, ktorí demontujú zásuvky.

Takúto dezinsekciu v tejto lokalite museli robiť aj pred 4 rokmi. Celkovo sa náklady vyšplhajú nad 30-tisíc eur. Odborníci zistili, že hmyzu tam je naozaj veľa. "Robíme to už 31 rokov a toto bude jeden z takých objektov, na ktorý budeme dlho spomínať," dodal Štajer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy