Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V snahe oslobodiť sa od závislosti sa začína v Európe ťažiť viac plynu
Zdielať na

V snahe oslobodiť sa od závislosti sa začína v Európe ťažiť viac plynu

BRATISLAVA / Uspokoja sa s eurami alebo alebo nám Rusi urobia to isté, čo Poľsku a Bulharsku? Čas na splatenie ďalšej faktúry za ruský plyn sa rýchlo kráti a riziko, že nám Moskva zatvorí kohútiky, je naďalej vysoké. Najnovšie správy však naznačujú, že bez plynu by sme nemali zostať ani v nasledujúcich mesiacoch. Kľúčová úloha je však zabezpečiť dostatok energií na zimnú vykurovaciu sezónu.

Teplo v domácnostiach je posledná vec, na ktorú by sa siahlo pri obmedzení dodávok. Ako prvý by prišiel na rad priemysel. Plyn je životne dôležitá surovina aj pre viaceré slovenské podniky a týka sa to, samozrejme, aj našich pekárov. Drvivá väčšina pekární je totiž odkázaná na plyn a zmena na iný druh energie bude stáť veľa času i prostriedkov.

"V prípade, že by sme nemali zemný plyn, tak na čerstvé chleby, pečivo, koláče môžeme zabudnúť," povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

S aktuálnymi zásobami by sme vystačili do jesene. Ďalšiu faktúru za ruské dodávky by sme však mali zaplatiť do piatka - otázne je, v akej mene.

"Faktúry, ktoré boli doteraz vystavené niektorým odberateľom v Európe, sú vystavené v Eurách, bez akejkoľvek zmienky o konverzii na ruble," hovorí Karol Galek, štátny tajomník ministerstva hospodárstva.

Generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák dodáva: „Je jednoznačne eliminované riziko prevodu na ruble a tým pádom je kľúčová pre Európskych odberateľov úhrada v Eurách".

Aj toto je dôkaz, že nič sa neje také horúce, ako na prvý pohľad vyzerá a ruský plyn by mohol na Slovensku prúdiť aj po 20. máji. Na spoľahlivosť Moskvy sa však netreba spoliehať a preto sa treba obzerať po alternatívach - napríklad aj s heslom: čo je doma, to sa počíta. Európa sa preto zrejme vráti k vlastnej ťažbe. Obnoviť by sa mohla napríklad v holandskom Groningene, kde je najväčšie ložisko v Európe. Bez zásob však nie sme ani my na Slovensku.

"Máme veľké ložisko pri Trnave, ktoré by sa dalo využívať a vedelo by pokryť až 10 % našej spotreby,“ povedal Peter Kremský (OĽANO), predseda výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

V súčasnosti ťažíme sotva 1 %, no rozšírenie ťažby aktuálne blokujú pripomienky aktivistov.

My máme pripravených zahraničných partnerov aj prospekty na vŕtanie, ale nie sme schopní toto spustiť,“ sťažuje sa Martin Bartošovič, generálny riaditeľ spoločnosti Nafta.

Minister hospodárstva Richard Sulík vraví: „Treba si potom rozmyslieť, čo chceme. Chceme byť nezávislí na plyne, chceme zakázať ťažbu, lebo v nejakom momente sa vám minú možnosti“.

Obavy obyvateľov však, podľa ťažiarov, nie sú na mieste.

Samotná vrtba i ťažba prebieha podľa najvyšších bezpečnostných štandardov. Aby som to prirovnal, tie vrty sú rovnaké, ako keď sa vŕtajú hlboké studne alebo geotermálne vrty,“ povedal Martin Bartošovič.

Pod tlakom okolností sa preto natíska otázka, či sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť nevyužívať vlastné zdroje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy