Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Slováci po sobotňajšej prehre s Nemcami podľahli v pondelok aj Kanaďanom
Zdielať na

Slováci po sobotňajšej prehre s Nemcami podľahli v pondelok aj Kanaďanom

BRATISLAVA / Slovenská hokejová reprezentácia si na majstrovstvách sveta vo Fínsku v treťom zápase pripísala druhú prehru. Zverenci trénera Craiga Ramsayho po sobotňajšom neúspechu v súboji proti Nemcom (1:2) podľahli v pondelok, 16. mája, popoludní favorizovanému výberu Kanady 1:5. Jediný gól výberu SR zaznamenal ešte v prvej tretine v početnej výhode Samuel Takáč. V 53. vzájomnom súboji sa zrodila 26. prehra Slovákov, ktorí dosiahli aj 23 triumfov a štyri remízy. V utorok majú slovenskí hokejisti voľno a v stredu, 18. mája, večer o 19.20 h SELČ vyzvú Švajčiarov.

​Slováci a Kanaďania na MS odohrali už šestnásty vzájomný súboj a zámorský tím si pripísal dvanáste víťazstvo. Platí, že na tomto fóre hokejisti SR zdolali výber "krajiny javorového listu" iba vo štvrťfinále MS 2002 a 2012. V pondelok výber Kanady dosiahol štvrtý triumf bez prerušenia. Jubilejný stý duel v najcennejšom drese si v pondelok pripísal obranca Peter Čerešňák, zo súčasného kádra ich na svojom konte nik nemá viac.

Prvá tretina priniesla od úvodu ofenzívny hokej z oboch strán

Brankári sa nemohli sťažovať na nedostatok práce. Už v 3. minúte získali Kanaďania výhodu presilovky, v ktorej sa do šance dostal Juraj Slafkovský, mieril však iba do lapačky brankára Logana Thompsona. Neskôr už v hre piatich proti piatim dvakrát nepochodil Pavol Regenda a po ňom ani Šimon Nemec. Na opačnej strane gólman Adam Húska neinkasoval od Maxima Comtoisa, neskôr mu pri pokuse Pierra-Luca Duboisa pomohla žŕdka. Prvý gól duelu padol v 11. min, keď pokus Damona Seversona pravým betónom vyrazil Húska, ale Adam Lowry poslal puk do slovenskej bránky. Presilovku potom hrali aj slovenskí hokejisti a využili ju už po šiestich sekundách - po úspešnom vhadzovaní na ľavej strane sa puk dostal k Samuelovi Takáčovi na pravej strane a jeho strela skončila za Thompsonom. V závere prvej časti slovenský tím ďalšiu početnú výhodu nepremenil na druhý gól.

V druhej tretine góly padali len do slovenskej bránky 

Aj druhá tretina bola reklamou na ofenzívny hokej, góly ale padali len do slovenskej bránky. V 27. min Dubois v druhej časti štvorminútovej presilovky skóroval s pomocou hokejky Juraja Slafkovského, šancu vyrovnať potom nevyužil Michal Krištof. Brankár Húska previedol viacero vynikajúcich zákrokov pri šanciach súpera, na opačnej strane sa poriadne obracal aj Thompson. Ešte pred druhou sirénou pridali Kanaďania ďalší presný zásah, keď sa Dubois uvoľnil v rohu útočného pásma a pred bránkou v páde poslal puk medzi Húskove betóny za jeho chrbát. Aj s prispením šťastia na začiatku tretej dvadsaťminútovky pridal štvrtý kanadský gól Cole Sillinger. Slovenský tím potom počas presilovky ani raz neohrozil bránku súpera, čo potrestal presným zásahom z brejku Morgan Geekie. Bodku za duelom dala nevyužitá početná výhode Kanaďanov.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2022 - Fínsko:

A-skupina (Helsinki):
Slovensko - Kanada 1:5 (1:1, 0:2, 0:2)
Góly: 13. Takáč (Nemec, Regenda) - 11. Lowry (Severson, Anderson), 27. Dubois (Cozens, N. Roy), 38. Dubois (Geekie, Graves), 42. Sillinger (Lowry, Anderson), 52. Geekie (Cozens, Holden)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Ansons (Lot.), Ohlund - Yletyinen (obaja Švéd.), Seewald (Rak.)

Zostavy:
Slovensko: Húska - Čerešňák, Rosandič, Nemec, Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec - K. Pospíšil, Krištof, Tatar - Regenda, Minárik, Slafkovský - Lantoši, M. Roman, Liška - Takáč, Tamáši, A. Sýkora - Lunter
Kanada: Thompson - Whitecloud, Chabot, Severson, Sanheim, Mayo, Holden, Graves - N. Roy, Dubois, Cozens - Anderson, Lowry, Sillinger - Batherson, Barzal, K. Johnson - Comtois, Mercer, Gregor - Geekie

Súvisiace články

Najčítanejšie správy