Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obyvatelia majú obavy o bezpečnosť: Diviaky behajú po ihriskách aj záhradách
Zdielať na

Obyvatelia majú obavy o bezpečnosť: Diviaky behajú po ihriskách aj záhradách

PEZINOK / Pezinčania, žijúci v blízkosti zanedbaných vinohradov, majú obavy o svoju bezpečnosť. Diviaky behajú po detských ihriskách aj dvoroch rodinných domov. Problém je v tom, že v blízkosti sídliska sú zarastené vinohrady, o ktoré sa ľudia roky nestarajú. Síce im za to hrozia veľké pokuty, ale doteraz im žiadne neudelili.

Na pozemkoch boli v minulosti vinohrady, teraz tam žijú diviaky

Pani Danielová býva pri vinohradoch niekoľko desiatok rokov, ale také problémy, aké tam majú teraz, nikdy nemali. Volala všade, kde mohla, ale pomoci sa nedočkala. "Volala som na okres, tam mi povedali, že mám volať na mesto, tam mi povedali, že ich musia chrániť. Volala som primátorovi a sekretárka mi povedala, či si tam nemôžem dať urobiť nejaký murovaný plot, ale ja mám 80 rokov," hovorí obyvateľka Pezinka pani Danielová. 

Divé svine behajú aj po detských ihriskách

Je obrovským šťastím, že sa doteraz nikomu nič nestalo. "Za bytovkou máme detské ihrisko a malý kúsok odbehol, bol tak dva metre odo mňa a pozerám, dve divé svine asi 1,5 metra od môjho syna," tvrdí obyvateľka Pezinka pani Nikol. 

Poľovníci diviakov strieľať nechcú 

Poľovníci diviakov nechcú strieľať, lebo sa nachádzajú veľmi blízko obytnej zóny, ak by tam nebola húšťava, divá zver by sa tam nezdržiavala. "Je tu zanedbané, preto sem chodia a tu žijú," hovorí obyvateľ Pezinka pán Karol. 

V inej lokalite Pezinka boli vinohrady, ktoré boli úplne zarastené, vinohradníkom sa to podarilo zvrátiť. Rozdelili si úlohy a fyzicky prešli všetky vinohrady a zistili, ktorý komu patrí. Kým niektorým sa nechcelo oň starať, boli prípady, že niektorí vlastníci vinič zdedili a ani o tom nevedeli. "Listom oslovili, že máte poľnohospodársku pôdu, veľa z nich to skutočne nevedelo," hovorí predsedníčka združenia pezinských vinohradníkov a vinárov Oľga Bejdáková. 

Vďaka takejto namáhavej a priam až nad ľudskej práci si majitelia pozemkov uvedomili, že svojou nečinnosťou škodia iným. "Sa začali starať, buď pôdu začali prenajímať, alebo predávať, niektorí ju vyčistili," tvrdí Bejdáková. 

Mesto Pezinok sa snažilo problém so zarastenými vinohradmi riešiť

Parcely, ktoré sú zarastené identifikovali. "Tieto informácie boli poskytované okresnému úradu. Pokiaľ bude okresný úrad konať, vyzývať týchto vlastníkov, aby si plnili svoju zákonnú povinnosť, tak by malo dôjsť k vyčisteniu týchto parciel," uviedol primátor Pezinka Igor Hianik. 

Majitelia porušujú zákon

Majitelia týchto pozemkov sa dlhodobo o ne nestarajú a tým porušujú zákon. Každý majiteľ sa musí o svoj pozemok starať. Ak to nerobí, okresný úrad by ho mal potrestať finančnou sankciou. "Hrozí pokuta až do 330 eur. Podnikateľom môže byť udelená pokuta za zanedbanie starostlivosti, od 166 eur do 33 200 tisíc eur za každý hektár pôdy," informuje Zuzana Hrabovská z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy