Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pri Komárne vznikol nový ostrov, mal by sa stať útočiskom pre chránené vtáky
Zdielať na

Pri Komárne vznikol nový ostrov, mal by sa stať útočiskom pre chránené vtáky

KOMÁRNO / Pri výstavbe diaľnice Bratislava, Jarovce – Ivanka im trvalé bydlisko definitívne zrušili. A tak im vytvorili náhradné - o 80 kilometrov ďalej v Komárňanskom okrese. Hniezdiská bociana čierneho a orliaka morského vo forme ostrova divočiny, vznikli prepojením mŕtvych ramien Váhu.

Na vznikajúci vtáčí ostrov v prírodnej rezervácii Vrbina sa už nikto suchou nohou nedostane. Ramená Váhu odrezali už v 60-tych rokoch, keď sa robili vodohospodárske opatrenia a stavali sa hrádze.

Hrádzu, ktorú kedysi postavili, tak dnes opäť prekopali. Ostrov tak opätovne odrezali od suchej zeme, čím pripravili podmienky na hniezdenie vzácnych vtákov, ktoré im vzali pri výstavbe diaľnice pri Bratislave.

"Cieľom týchto zásahov je vytvoriť ostrov divočiny pre orliaka morského a bociana čierneho," hovorí Kristián Bača z CHKO Dunajské Luhy.

Tie preferujú lužné lesy a biotopy z nich sa zachovali pri aj pri Komárne v Kameničnej. Práce vykonali vodohospodári.

"Je to problém aj z hľadiska vlastníckych vzťahov, je to komplikované a tu sa podarilo získať pozemky práve na takéto revitalizačné opatrenia. Benefitom otvorenia týchto ramien je aj to, že sa premieša genofond rybej populácie sa osvieži," dodal Kristián Bača.

"Prepojením mŕtvych ramien Vrbina a Konkoly prekopaním spojovacieho kanála v severnej časti ramena a rovnako aj prepojením z južnej strany, vznikala súvislá vodná plocha s prírodným ostrovom medzi ramenami," povedal Marián Bocák, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku.

V rámci kompenzačných opatrení na 10 hektároch vysadili 20 tisíc stromčekov prevažne biele a čierne topole, vŕby, ale aj letné duby, ktoré pred vysokou zverou dočasne chráni oplotenie.

"Zmyslom je jednak troška obmedziť pobyt tých ľudí na tomto ostrove, tým pádom tie druhy budú menej vyrušované," hovorí Kristián Bača. "Rybári boli zvyknutí, že chodili na toto rameno chytať ryby, myslím, že do budúcna nebudú výrazne obmedzovaní z hľadiska lovu, ale nebudú môcť autami vstupovať do tohto územia."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy