Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Čaká nás vesmírne divadlo: Na čiastočné zatmenie Mesiaca si musíte privstať
Zdielať na

Čaká nás vesmírne divadlo: Na čiastočné zatmenie Mesiaca si musíte privstať

SLOVENSKO / Na zvláštne vesmírne divadlo si budete musieť poriadne privstať. Čiastočné zatmenie Mesiaca totiž nastane dve minúty pred pol piatou ráno, 16. mája. Konečne sa bude dať pozorovať aj zo Slovenska. To ďalšie zatmenie bude u nás viditeľné až v závere roka 2023.

Úplne zakrytý Mesiac uvidia ľudia v severnej i v južnej časti Ameriky, ale aj tí, ktorí sa plavia v Atlantiku, či v časti Pacifiku. U nás bude zatmenie iba čiastočné a nebude trvať dlho. "Mesiac zapadne počas toho javu s tým ako vychádza slniečko už o piatej ráno, takže maximálne zakrytie bude 41 %," vysvetlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici.

Ľudia v minulosti vnímali spln Mesiaca veľmi negatívne, lebo verili, že potom sa určite stane niečo zlé. "Zatmeniu Mesiaca pripisovali, že bude vojna. Keď bola napríklad pri Mesiaci hviezda, tak čakali požiar alebo inú pohromu," vysvetlil Dušan Jamnický, správca skanzenu v Starej Ľubovni. Mesiac podľa astronómov môžeme vidieť aj bez ďalekohľadu. Tento rok bude ešte jedno zatmenie a to v novembri, no z neho na Slovensku neuvidíme nič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy