Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Expolicajt Vorobjov, známy aj z kauzy Očistec, ide na dva roky do väzenia
Zdielať na

Expolicajt Vorobjov, známy aj z kauzy Očistec, ide na dva roky do väzenia

BANSKÁ BYSTRICA / Sudca Špecializovaného trestného súdu na pracovisku v Banskej Bystrici v pondelok, 16. mája, schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným bývalým policajtomvorobjov Pavlom Vorobjovom.

Súd uznal expolicajta za vinného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Uložil mu úhrnný trest odňatia slobody na dva roky do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, trest prepadnutia majetku a trest zákazu činnosti v orgánoch verejnej moci vo výmere sedem rokov.

V pôvodnom návrhu dohody o vine a treste bol osemročný zákaz činnosti pre obžalovaného, ale na základe výhrady sudcu bola táto lehota skrátená na sedem rokov. Ako uviedol sudca v zdôvodnení rozsudku, prokurátor navrhol mimoriadne znížiť minimálny trest päť rokov na dva roky z dôvodu, že obvinený Vorobjov spolupracuje, bol vo väzbe šesť mesiacov a má aj zaistený majetok.

​Podľa rozsudku mali skutky obvineného súvisieť s činnosťou skupiny, v ktorej bol ako najvyššie postavený nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.  V rámci skupiny vykonávali rôzne činnosti vrátane sledovania politicky činných osôb aj novinárov. Obvinený bývalý príslušník Policajného zboru bol vylúčený na samostatné konanie z trestnej veci známej ako Očistec a rovnako bol trestne stíhaný vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR v súvislosti s nezákonnými lustráciami.

Pavlovi Vorobjovovi je podľa prokuratúry kladených za vinu viacero trestných činov v rámci deviatich skutkov, konkrétne činnosť pre zločineckú skupinu a s tým spojené trestné činy prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa spolu s neoprávneným nakladaním s osobnými údajmi. Obvinený pôsobil v minulosti ako šéf finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy