Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Trolejbusy predbehli dobu: Myšlienka elektrinou poháňaných autobusov tu je už desiatky rokov
Zdielať na

Trolejbusy predbehli dobu: Myšlienka elektrinou poháňaných autobusov tu je už desiatky rokov

PREŠOV / Kým sa hovorí o elektrických autách, ako o dopravných prostriedkoch budúcnosti, netreba zabúdať, že myšlienka elektrinou poháňaných autobusov tu je už desiatky rokov. Napríklad trolejbusová doprava brázdi ulice Prešova už 60 rokov. A v tamojšom dopravnom podniku s nimi kedysi jazdila aj vôbec prvá vodička trolejbusov v Československu.

Andrej Tudor je už 6 rokov na dôchodku. Do dopravného podniku nastúpil v roku 1978. O 3 roky neskôr už sedel vo svojom prvom trolejbuse. "Zamestnanie sa stalo mojím koníčkom, jazdil som 37 rokov a 8 mesiacov," hovorí dlhoročný vodič MHD na dôchodku Andrej Tudor. 

Pán Tudor si ešte dobre pamätá aj na svoju staršiu kolegyňu. Dnes už nie je medzi nami, ale dožila sa viac ako 90 rokov. Pani Mária Straková sa hrdila titulom prvej ženy za volantom trolejbusu v Československu. Keď sme jej pred piatimi rokmi ukázali najstarší trolejbus v podniku, pre ňu to bol už moderný kúsok.

Najstarší pojazdný trolejbus, ktorý v prešovskom dopravnom podniku majú, využívajú len výnimočne. Napríklad na predvádzaciu spomienkovú jazdu 60. výročia trolejbusovej dopravy v treťom najväčšom slovenskom meste. "Trolejbus má evidenčné číslo 123, do prevádzky sme ho zaradili 23.4 2001 a vyradili 23.4.2021," informuje vedúca dopravnej prevádzky Adriana Compeľová. Na deň presne 20 rokov. Bol to typ trolejbusu, na ktorom jazdil aj pán Tudor. Tie najnovšie typy trolejbusov už nestihol šoférovať. Za volant si sadal s rešpektom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy