Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister Krajniak chce navýšiť dôchodky o desiatky eur. Prilepšiť by si mali najmä seniori, ktorých deti pracujú
Zdielať na

Minister Krajniak chce navýšiť dôchodky o desiatky eur. Prilepšiť by si mali najmä seniori, ktorých deti pracujú

BRATISLAVA / Zarábajúci syn či dcéra zavedením rodičovského bonusu zvýši dôchodok svojim rodičom v priemere od 20 do 60 eur mesačne. Dôchodková reforma s účinnosťou od roku 2023 je komplet pripravená a minister práce chce v najbližších dňoch predstaviť verejnosti všetky detaily. Princíp je jednoduchý. Z odvodov ktoré pracujúce dieťa mesačne odvádza do sociálnej poisťovne sa prerozdelí 2,5 pol percenta matke a 2,5 pol percenta otcovi.

Minister Krajniak očakáva, že možnosť zvýšiť dôchodok svojim rodičom využije 90 percent pracujúcich detí. "Nebude to jeho povinnosťou, ale očakávame, že to spraví. My očakávame, že 2,3 milióna ekonomicky aktívnych obyvateľov túto možnosť využije," povedal minister hospodárstva Milan Krajniak. 

Rodičovský bonus by mohol zvýšiť dôchodky 816-tisícom dôchodcov. "Vy odvádzate z hrubej mzdy 1000 eur, 260 eur na odvody a z toho to ide na nemocenské, invalidné, ale po zavedení rodičovského bonusu by ako prvé išlo 2,5 percenta rodičom obom a potom to ostatné sa prerozdelí tak ako doteraz," vysvetlil stratégiu Krajniak. 

Ministerstvo hospodárstva

"Štát deťom z zoberie peniaze, aby ich vzápätí prehnal systémom a vložil ich do vrecka ich rodičov. Deti môžu priamo rodičom pomáhať a nepotrebujú na to štátny aparát, aby túto činnosť pre nich robil," povedal analytik Iness Martin Vlachynský. 

Minister financií už v auguste požiadal ministra práce, aby rodičovský bonus nezavádzal. Výrazne by sa zvýšili výdavky sociálnej poisťovne, čo zvyšuje riziko dlhodobej udržateľnosti verejných financií. Rovnako oponujú aj poslanci strany HLAS -SD či ekonomický analytici. 

"Toto opatrenie je len optickým klamom, ktoré bude budúcich dôchodcov stáť to, že budú mať nižšie penzie," povedal poslanec Erik Tomáš. 

"Chcel som uviesť hlavne to, že na základe výsledkov sociálnej poisťovne za minulý rok. Môžem oprávnene predpokladať, že v prípade ak sa tento bonus rozhodneme zaviesť, budeme mať na to dostatok financií," dodal Krajniak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy