Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Robertovi Ficovi zrušili obvinenie, ten podal trestné oznámene na sudcov kvôli väzbe Bödöra
Zdielať na

Robertovi Ficovi zrušili obvinenie, ten podal trestné oznámene na sudcov kvôli väzbe Bödöra

BRATISLAVA / Predsedovi opozičnej strany Smer-SD Robertovi Ficovi zrušili obvinenie z podnecovania. Potvrdil to na brífingu s tým, že ho o tom informoval jeho právny zástupca. Predseda Smeru Robert Fico v sprievode advokátov podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na dvojicu sudcov Najvyššieho súdu. Podnet sa týka ich klienta Norberta Bödöra, ktorý je pre vážne korupčné podozrenia 13 mesiacov vo vyšetrovacej väzbe.

"Dnes mi telefonoval, že obvinenie aj začatie trestného stíhania bolo zrušené. Ak to tak je, tak to len potvrdzuje hrubý zámer, výmysel od Hamrana, ministra Mikulca a ďalších zmariť mi prítomnosť na proteste," povedal Fico.

Ak je pravda, že trestné stíhanie bolo zrušené, tak to podľa lídra strany Hlas-SD Petra Pellegriniho potvrdzuje to, že zjavne išlo o snahu vládnej moci zastrašiť predstaviteľa opozície. "Preto sa pýtam, čo ešte môžeme my, opoziční a kritickí politici voči vláde v roku 2022 čakať?" prízvukoval na tlačovej konferencii Pellegrini. Zdôraznil, že odmieta takéto konanie a vyzýva vládu, aby zachovala aspoň "aké-také úlomky právneho štátu" a aby sa policajné zložky riadili len zákonmi a Ústavou SR a nepodľahli politickým tlakom.

Policajti ešte 16. decembra 2021 predviedli na policajnú stanicu v hlavnom meste šéfa Smeru-SD a vzniesli mu obvinenie pre trestný čin podnecovania. Fico po odchode z polície vyhlásil, že ide o zastrašovanie zo strany ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), jeho poradcu Jaroslava Spišiaka a dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana. Dôvod obvinenia bol podľa Fica vymyslený. Hamran následne na tlačovej besede uviedol, že Fico bol stíhaný za to, že vyzval, aby sa hromadne porušovala dôležitá povinnosť, ktorou je zákaz vychádzania.

Podali trestné oznámenie

Predseda Smeru Robert Fico v pondelok, 10. januára, v sprievode advokátov Mareka Paru a Pavla Gašpara podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na dvojicu sudcov Najvyššieho súdu Pavla Farkaša a Martinu Zelenákovú. Podnet sa týka ich klienta Norberta Bödöra, ktorý je pre vážne korupčné podozrenia 13 mesiacov vo vyšetrovacej väzbe.

​Trojici sa nepáči, že po nedávnom rozhodnutí Ústavného súdu Najvyšší súd neprepustil Bödöra na slobodu. Politik a advokáti za tým vidia tendenčné konanie a úmyselné obštrukcie pri rozhodovaní. Najvyšší súd sa k politickým vyjadrenia bývalého predsedu vlády odmietol vyjadriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy