Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rast cien na Slovensku pokračuje a zdraželo už takmer všetko. Inflácia prekonala päť percent a nezastavuje sa
Zdielať na

Rast cien na Slovensku pokračuje a zdraželo už takmer všetko. Inflácia prekonala päť percent a nezastavuje sa

BRATISLAVA / Rast cien na Slovensku pokračuje. Vyzerá to tak, že zdraželo úplne všetko. Podľa Európskeho štatistického úradu prekonala inflácia päť percentnú hranicu a nechce sa zastaviť. Aspoň nie v najbližších mesiacoch.

Z hľadiska zvyšovania cien nás nečaká nič dobré a ešte niekoľko mesiacov sa povezieme na vlne zdražovania. "V tom prvom kvartáli by mala tá inflácia vyvrcholiť," hovorí Eva Sadovská, analytička Wood&Company.

Ceny na Slovensku v septembri rástli viac ako päťpercentným tempom a to nás ešte od januára čaká zdražovanie energií. "Infláciu ťahajú smerom nahor potraviny, potom sú drahšie ako pred rokom pohonné látky, tiež tabakové výrobky a čo tiež pocítili v domácnostiach na Slovensku, tak aj drahšie stavebné materiály," dodáva Sadovská.

Pre nedostatok surovín na trhu vyleteli o desiatky percent. "Nedostatky sú vážnejšie, než sme si mysleli," uviedol Ľudovít Ódor. 

O rekordnom zdražovaní však nemôže byť reč. Najvyššiu infláciu sme zaznamenali v roku 1991 a to pod hranicou 60 percent. Aktuálny rast cien by zdraviu našej ekonomiky nemal ublížiť. "Ľudia dnes majú vyšší príjem. Napríklad hrubá minimálna mzda v tomto roku vzrastie o 23 eur mesačne," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. 

Rastúce ceny nám však postupne ukrajujú nielen z piatkov, ale aj z úspor, vrátane tých dôchodkových. "Viac ako sedem miliárd eur máme v II. pilieri vo fondoch, ktoré zarábajú priemerne 1,5 až 2,5 percenta," uviedol finančný expert OVB Allfinanz Slovensko, Marián Búlik. 

Ešte horšie sú Slováci na tom pri bežných úsporách, ktoré si odkladáme takmer bezúročne. Miliardy eur odpočívajúce na bežných účtoch v bankách tak dostávajú od inflácie jednoznačne na frak. "Inflácia je podstatne vyššia, ako úroky na vkladových produktoch," uviedla Eva Sadovská. 

Pre ekonomiku je najzdravšia úroveň rastu cien na úrovni okolo dvoch percent. Súčasných 5 percent síce nenaháňa strach, no nie je to nič príjemné. Zdá sa, že jediný spôsob, ako nad infláciou zvíťaziť, je dlhodobo investovať. "Ak sa chceme brániť vplyvu inflácie na naše príjmy, musia aj tie stúpať minimálne o tú úroveň inflácie, pretože ináč nás reálny príjem klesá," uviedol finančný expert OVB Allfinanz Slovensko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy