Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nečakaný nárast o 100 percent a pozitívny signál pre našu ekonomiku. Vyvážame už toľko, ako pred krízou
Zdielať na

Nečakaný nárast o 100 percent a pozitívny signál pre našu ekonomiku. Vyvážame už toľko, ako pred krízou

SLOVENSKO / Predkrízovú úroveň sa konečne podarilo dosiahnuť nášmu zahraničnému obchodu. Pre exportnú krajinu, akou je Slovensko, je to veľmi dôležité. Závisia od toho státisíce pracovných miest, platov či odmien. Náš priemysel najnovšie straší iná kríza ako pandémia. Ide o krízu materiálovú.

Zahraničný obchod v apríli medziročne nabral vesmírnu rýchlosť a poskočil pri vývoze o vyše 100 percent. Tovarov sme vyexportovali za vyše 7 miliárd eur a bilancia nášho zahraničného obchodu je niečo cez 200 miliónov eur. Za týmto brutálnym nárastom nie je žiadna mágia.

Predbehnúť minulý apríl, keď všetko stálo až taký kumšt nebol. Dôležité je, že sme pri vývoze predčili aj predpandmické čísla. Za solídnym rastom sú ako inak automobilky. Súčiastky na Slovensko dovezieme a hotové autá vyvezieme. Automobilky nestáli minulý rok dlho a to nás zachránilo. "Priemysel je menej ovplyvnený ako iné služby, napr. turizmus a v SR, ČR má nadštandardný podiel v ekonomike a preto aj makro dopady u nás sú menšie ako v Taliansku či Španielsku," hovorí predseda rozpočtovej rady SR Ján Tóth. 

Tohtoročný aprílový export by mohol byť ešte lepší, keby neprišla kríza iná - materiálová. "V dôsledku polovodičovej krízy, ktorá zasiahla automobilky v apríli," hovorí analytik Unicreditbank Ľubomír Koršnák.  Aprílový export pritom čipová kríza ešte tak nezasiahla, horšie to už bude v máji. "To znamená, že v máji uvidíme výraznejší výpadok v auto moto priemysle a budú sa to snažiť dohnať v budúcich mesiacoch," hovorí Koršnák. 

Čipy pritom nemusia byť jediným materiálovým problémom v najbližších mesiacoch. Ďalším je nedostatok plastového granulátu, ktorého cena rapídne rastie. Trhy hlásia už aj s nedostatok plechov, dreva, či skla. Najväčším strašiakom sú polovodiče, tie robia vrásky aj šéfovi Volkswagenu. Ten bol až prekvapený koľko ich v aute je a kde všade sa nachádzajú.

No a je to v podstate ako pri samotnej pandémii, a polovodičová kríza by potom mohla prichádzať v takých vlnách ešte celý rok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy