Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko musí urobiť zmeny, aby sa penzijný systém nezrútil. Aká bude dôchodková reforma?
Zdielať na

Slovensko musí urobiť zmeny, aby sa penzijný systém nezrútil. Aká bude dôchodková reforma?

BRATISLAVA / Už vyše pol roka prešlo od chvíle, keď minister práce predstavil návrh veľmi dôležitej dôchodkovej reformy. Odvtedy sa však veci príliš nepohli, keďže vrcholila pandémia, koalícia sa takmer rozpadla a aj Milan Krajniak krátkodobo nebol šéfom rezortu. Teraz hovorí, že jasnejšie by mohlo byť koncom leta.

Kým dnes na jedného dôchodcu pripadajú štyria produktívni ľudia, o 10 rokov to už budú len traja. "Je to postavené na istote, stabilite, solidarite udržateľnosti, spravodlivosti a informovanosti," hovorí minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). 

Minister Krajniak predstavil svoj návrh dôchodkovej reformy vlani v novembri, kým sa konečný materiál dostane sem na rokovanie parlamentu, tak to ešte chvíľu potrvá. "My tam máme ešte niekoľko pripomienok a chceme ešte o tom diskutovať s pánom ministrom," hovorí členka sociálneho výboru NR SR Jana Žitňanská (Za ľudí). "Ešte panujú rôzne názory a preto sme si dali ešte nejaký čas, ja to odhadujem do konca augusta, aby sme tieto otázky prediskutovali," hovorí Krajniak. 

Tie rôzne názory sa týkajú napríklad dôchodkového stropu, rodičovského bonusu, sporiacej fázy druhého piliera, či zavedenia možnosti odchodu do predčasného dôchodku po odpracovaní 40 rokov. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť dokonca odporučila rezortu práce, aby návrh prepracoval.

Opozícia je tiež proti

"My spolu jednotou dôchodcov Slovenska odmietame túto reformu tak, ako je navrhnutá," hovorí člen sociálneho výboru NR SR Erik Tomáš (Hlas-SD). Do odborných debát o dôchodkovom systéme sa už zapojila národná banka. "Vek odchodu do dôchodku by mal byť automaticky naviazaný na očakávanú dĺžku života v starobe. najmä, aby sa predišlo nepravidelným a skokovitým zmenám," hovorí viceguvernér NBS 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy