Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
25% DPH nie je pravda, tvrdí Matovič a predstavil koncept daňovo-odvodovej reformy
Zdielať na

25% DPH nie je pravda, tvrdí Matovič a predstavil koncept daňovo-odvodovej reformy

SLOVENSKO / Minister Financií Igor Matovič v stredu 5. mája na tlačovej konferencií predstavil základný koncept daňovo-odvodovej reformy. Jej finálna podoba bude známa o niekoľko týždňov, pravdepodobne o dva. Matovič uviedol, že Slovensko potrebuje poctivú a prorodinnú reformu, ktorá zjednoduší daňový systém a dane budú spravodlivé a férové. O 25 % DPH podľa ministra financií vláda nerozmýšľa a nikde v materiáloch sa to neuvádza.

Podľa Matoviča je systém daní a odvodov extrémne komplikovaný 

Finálna podoba by mala byť dostupná v priebehu niekoľkých týždňov, pravdepodobne o dva. "Odhadujem dva týždne," hovorí Matovič. "Normálny človek si nevie, rýchlym spôsobom vypočítať výšku svojej mzdy," dodal. 

Matovič hovorí, že stojíme pred obrovskou demografickou krízou. "Nenarodilo sa nám viac ako 600-tisíc detí, ktoré nám budú veľmi chýbať." 

Podľa Matoviča Slovensko nevyhnutne potrebuje poctivú daňovo-odvodovú reformu, ktorá zjednoduší systém a zabezpečí, aby všetky subjekty mali pocit, že sú dane fér. "Systém, ktorý ponúka možnosť na daňové podvody, nie je legálny systém." 

O 25 % DPH podľa Matoviča vláda nerozmýšľa 

Podotkol, že nie je fér, takýmto spôsobom strašiť ľudí. "Zároveň ma mrzí, že kolega s ktorým pracujem, vytiahol jednu časť a tu nie pravdivú a to 25% DPH, vidím za tým nie čistý úmysel, mrzí ma to. Nie je to pravda, nie o 25% DHP neuvažujeme. 

Matovič predstavil základný koncept daňovo - odvodovej reformy

Vláda chce podľa Igora Matoviča zaviesť príspevok 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti. Tiež zjednodušenie daňovo-odvodového systému tak, aby v prípade zamestnaneckého pomeru bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod. Cieľom reformy sú aj férové dane, čo v praxi znamená, že všetci ľudia budú za rovnakú formu práce pre toho istého zamestnávateľa platiť tie isté dane a odvody.

Koncept predstavuje 3 piliere: 

  • 200 eur/ dieťa : Prvý pilier 200 eur na dieťa, nie jednorázovo ale na každý jeden mesiac (12 mesiacov x 200 eur x 18 rokov)
  • 1 daň a 1 odvod: Systém absolútne zjednodušene daňovo - odvodového systému, cena práce odpočítateľná jedna daň a jeden odvod 
  • Férové dane : Tie isté dane a tie isté odvody 

"Cieľ máme dobrý, aby sa na Slovensku dobre žilo rodinám, aby sa dalo podnikať a pracovať," hovorí Matovič. "Reforma by mala systém zjednodušiť, viac byť férový. My na inštitúte pracujeme dlhodobo, aby sme našli alternatívy, ktoré by spĺňali tieto požiadavky," hovorí riaditeľ inštitútu finančnej politiky Eduard Hagar. "Je férové hovoriť o tom, že štát cíti potrebu aj povinnosť prispôsobiť sa rodinám," hovorí štátny tajomník MF Marcel Klimek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy