Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zvieracia ombudsmanka: Vznikla nová aplikácia, ktorá má ľuďom uľahčiť adopciu psov a mačiek
Zdielať na

Zvieracia ombudsmanka: Vznikla nová aplikácia, ktorá má ľuďom uľahčiť adopciu psov a mačiek

Archívna reportáž

Útulky pre zvieratá praskajú vo švíkoch, prichýlili desiatky vyhodených psov

BRATISLAVA / Mimovládna organizácia Zvierací ombudsman v stredu 5. mája pre verejnosť spustila webovú aplikáciu „Nájdite sa online“, ktorá ma ľuďom uľahčiť adopciu psov a mačiek. Na online tlačovej konferencii to uviedla zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. Aplikácia umožňuje ľuďom vyhľadať podľa kritérií zvieratá vhodné na adopciu v ich okolí a následne o ne prejaviť záujem vyplnením adopčného formulára. Pre tých, ktorí ešte nie sú rozhodnutí, či chcú vlastniť psa, alebo mačku ponúka možnosť vziať si zviera do dočasnej opatery.

Aktuálne sa v aplikácii nachádzajú zvieratá vhodné pre adopciu z 22 útulkov na celom Slovensku. Podľa Stanovej sa v budúcnosti rozšíri počet útulkov, ktoré sa do aplikácie pripoja na 30. Zvieracia ombudsmanka upozorňuje, že požiadanie si o adopciu zvieraťa automaticky neznamená, že daný záujemca zviera do opatery získa.

"Máme v aplikácii útulky, o ktorých vieme, že majú tie najprísnejšie štandardy. To, komu daný útulok adoptuje alebo neadoptuje psa, alebo mačku je na samotnom útulku. Funguje to tak, že systém vygeneruje záujemcovi najvhodnejšie možné zvieratá podľa zadania, ale následne sa komunikácia presúva k samotnému útulku,“ povedala Stanová.

Samotný útulok podľa nej najlepšie vie, ktorý zo záujemcov o adopciu konkrétneho psa alebo mačky bude vedieť vytvoriť zvieraťu najlepšie podmienky. Rovnako vie posúdiť, aké zviera by sa k danému záujemcovi hodilo.

Podľa zvieracej ombudsmanky predstavuje adopcia aj určité riziko. Ak by sa totiž napríklad nový majiteľ zviera po čase rozhodol odovzdať naspäť do útulku, zviera by tým mohlo byť výrazne psychicky poznačené. Stanová dodala, že útulky preto musia posudzovať, komu zviera odovzdajú do starostlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy