Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Termín na podanie daňového priznania sa blíži, ministerstvo financií zatiaľ neuvažuje o predĺžení lehoty
Zdielať na

Termín na podanie daňového priznania sa blíži, ministerstvo financií zatiaľ neuvažuje o predĺžení lehoty

BRATISLAVA / Ministerstvo financií, na rozdiel od minulého roka, zatiaľ neuvažuje o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania. Naďalej však exituje možnosť odložiť si ho na neskôr. Nie každému sa totiž oplatí podať ho v riadnom termíne. 

Termín na podanie daňového priznania k dani z príjmov sa blíži. Na rozdiel od minulého roka to však tento raz nevyzerá na to, že vláda bude opäť posúvať lehoty na splnenie tejto povinnosti. Stále však platí možnosť daňové priznanie si odložiť o tri, prípadne maximálne šesť mesiacov. Odborníci v tejto súvislosti odporúčajú porovnať si príjmy za vlaňajšok s predchádzajúcim rokom. Ak im poklesli, potom je výhodnejšie zbaviť sa tejto povinnosti v riadnom termíne.

"V tomto prípade odporúčam daňovníkom, aby podali daňové priznanie a zaplatili daň do konca marca, pretože sa im prehodnotí aj výška preddavkov, ak mali takúto povinnosť, no najmä výška odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne," uviedla Alica Orda Oravcová, expertka na dane a odvody. 

Novinkou pre tento rok je nižšia sadzba dane pre živnostníkov a právnické osoby a to 15 %. Podmienkou je však aktívny príjem do výšky maximálne 100 tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy