Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Návrh verejného obstarávania z dielne vicepremiéra Štefana Holého čelí ostrej kritike
Zdielať na

Návrh verejného obstarávania z dielne vicepremiéra Štefana Holého čelí ostrej kritike

BRATISLAVA / Úrad vicepremiéra Štefana Holého pripravuje zmeny vo verejnom obstarávaní. Z pôvodných plánov zrýchliť súťaže sa ale vykľul návrh, ktorý čelí ostrej kritike mimovládnych obstarávaní. Ak by totiž prešiel pôvodný zámer, hrozilo by, že aj miliónové zákazky by mohli dostávať spriaznené firmy ministrov či starostov.

Kritiku už vicepremiér počúva aj z koaličných radov, do konca roka je čas na predkladanie pripomienok, no zdá sa, že vicepremiér Holý to ani následne v parlamente nebude mať jednoduché. Mimovládky klopú na dvere Holého, aby ho odhovorili rušiť podlimitné zákazky. "Znamená to, že starosta, primátor alebo štát bude môcť zadať stavebnú zákazku do 5,2 mil. eur, takpovediac na priamo komu chce, kamarátovi, firme. Keď bude mať bude starosta, primátor kamaráta právnika môže mu zadať právne služby alebo iné služby až do výšky niekoľko desiatok tisíc eur. Myslíme si, že tie mechanizmy sú nedostatočné a že to vytvorí veľký priestor na korupciu a klientelizmus," hovorí Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu. 

"Aktuálne stále prebieha medzirezortné pripomienkové konanie. Rôzne subjekty tak majú možnosť vyjadriť sa k prvotnej podobe návrhu novely zákona. Preto z nášho pohľadu nie je pred skončením riadneho medzirezortného pripomienkového konania a príslušných rozporových konaní vhodné komentovať a prejudikovať ich výsledok. Chcem však všetkých ubezpečiť, že budeme ako vždy postupovať striktne v súlade so zákonom a príslušnými legislatívnymi pravidlami," stanovisko Štefana Holého.

"Dá sa to aj inak, ako takýmito nebezpečnými návrhmi a zmenami. Toto sa nedialo ani za predchádzajúcej vlády R. Fica, že by subjekt, ktoré k tomu majú čo povedať neboli prizvané k tvorbe takýchto kľúčových zmien," hovorí Petková. Práve toto chceli mimovládky povedať premiérovi Igorovi Matovičovi, stretnutie sa ale ale pre pozitívny test na covid-19 neuskutočnilo. "Štefan Holý si dal za cieľ výrazne zrýchliť a debyrokratizovať proces verejného obstarávania. Osobne dohliadnem, aby sme zároveň výrazne zvýšili verejnú kontrolu a počet súťažiacich. Každý, kto má rovnaké ciele, je na debatu vítaný," stanovisko Matoviča.

Úradu pre verejné obstarávanie sa tak oklieštia kompetencie a rovnako tak koaličný partner. "Európska komisia nikdy nebude súhlasiť s tým aby do 5,3 mil. eur ste si mohli len ta rozdávať eurofondy," hovorí europoslanec Juraj Šeliga (ZA ĽUDÍ).

"Všímam si, že existujú dosť vážne rozpory medzi predsedom úradu pre verejné obstarávania a pánom podpredsedom vlády pre legislatívu, verím, že si to vyjasnia," hovorí predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák. 

Pred vicepremiérom Holým teda aktuálne stoja dve kľúčové otázky, tou prvou je, či bude akceptovať pripomienky odborníkov a politických kritikov a tou druhou, ako zabezpečí, aby bolo v konečnom dôsledku verejné obstarávanie transparentnejšie a rýchlejšie ako teraz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy