Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čím skôr pošleme vypracovaný plán obnovy, tým skôr budeme čerpať miliardy
Zdielať na

Čím skôr pošleme vypracovaný plán obnovy, tým skôr budeme čerpať miliardy

BRATISLAVA / Slovenská vláda stále nemá hotový plán obnovy a ohrozuje tak čerpanie skoro šiestich miliárd euro z fondov Únie, ktoré majú nakopnúť našu ekonomiku. Medzi kritikmi vlády nie je len opozícia, ale aj naši euro-poslanci, ktorým prekáža spôsob, akým sa u nás plán pripravuje.

Trúfalé výroky vyslovuje bývalá vládna strana Smer. Minister financií Eduard Heger ale práve túto stranu označil za euro-fondových podvodníkov. Plán obnovy a najmä miliardy z neho je často diskutovaná téma na Slovensku. Viacerí vládu kritizujú, že to nestíha a uteká nám čas, čo nám môže spôsobiť viaceré problémy.

Vládu od začiatku leta kritizovali viacerí, že oproti tomu, čo sľubovala, koná úplne inak a plán, ak vôbec je, tak ho nekomunikuje otvorene, tak aby mohol každý prispieť svojou troškou do miliardového hrnca. A toto vlastne pokračuje až doteraz. Podľa opozičného Smeru nás všetky rozumné krajiny predbehnú. "Ďalšie štáty Európskej Únie sa ponáhľajú preto, lebo vedia, že budú môcť rýchlo čerpať zdroje," povedal predseda strany Smer, Robert Fico. "Za celých 12 rokov nepredložil ani jednu reformu. Hrniec vyjedol do poslednej lyžice a kvalite doku vôbec nerozumie," reagoval na slová Roberta Fica minister financií Eduard Heger. Slovensko sa počas dlhej vlády Smeru naozaj spájalo s neefektívnym až kriminálnym čerpaním eurofondov. Na druhej strane liknavosť vláde nevyčíta len opozícia. Dlhodobo aj viacerí europoslanci. "Viaceré členské štáty v rámci Česka, Francúzska, alebo Rumunska už tie plány predbežné odovzdali," skonštatoval situáciu europoslanec Michal Šimečka.

"Je dôležité, aby Slovensko včas predstavilo kvalitný plán na zelené technológie a digi atď.," zhodnotil  europoslanec Ivan Štefanec. Na druhej strane sa minister financií Eduard Heger bráni, že je čas do apríla. "Diskusie ohľadom priorít a ostatného veľmi intenzívne prebiehajú. Intezívne komunikujeme aj s Európskou komisiou," dodáva Eduard Heger. Šimečka slová ministra o tom, že do apríla je čas nepopiera, ale čas tu zohráva úlohu v rýchlosti čerpania: "formálne síce do apríla máme čas, ale čím skôr odovzdáme, tým skôr môžeme čerpať." Všetkým by preto odľahlo, keby sa tajomná komunikácia viac odhalila aj verejnosti. Čo Európska komisia zdôrazňuje je, že je dôležitá široká a veľká diskusia všetkých zainteresovaných a potom by bolo dobré o tom informovať. Najhoršie bude, keď sa to nestihne ani do konca apríla a do Bruselu neodovzdáme ucelený a dobrý plán, potom sa naozaj môžeme postaviť na koniec radu členských štátov. "V čase keď máme recesiu je každý mesiac dôležitý," uzatvára europoslanec Šimečka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy