Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Monika Jankovská sa priznala k svojej trestnej činnosti, uviedol jej advokát
Zdielať na

Monika Jankovská sa priznala k svojej trestnej činnosti, uviedol jej advokát

Monika Jankovská vypovedala aj koncom októbra.

NITRA / Bývalá štátna tajomníčka sa priznala k svojej trestnej činnosti. Uviedol to jej obhajca Peter Erdös. Podľa jeho slov rozsiahlo vypovedala k skutkom, ktoré sú jej kladené za vinu. Jankovská je obvinená zo zločinu podplácania a zločinu zasahovania do nezávislosti súdu, zo zneužívania moci verejného činiteľa a zo zločinu prijímania úplatku.

Jankovská na NAKA v Nitre vypovedala od deviatej hodiny ráno. Do Nitry ju previezli z väznice v Banskej Bystrici. Výpoveď sa týkala akcie Víchrica. 

"Vyjadrím sa jasne k tomu, čo odznelo v rámci jej výsluchu..Môžem len potvrdiť, že sa rozhodla vypovedať a potom vám poviem informácie, ktoré budem môcť poskytnúť, vzhľadom na to, že sme v neverejnom konaní," uviedol Erdös. 

"Vypovedá, priznala sa k tomu a uviedla tie skutočnosti, ako ich ona vnímala a ako ona konala.. Priznala sa k svojej trestnej činnosti," dodal Erdös. Podľa jej adovkáta vypovedala rozsiahlo k skutkom, ktoré sú jej kladené za vinu. 

Jankovská vypovedá ku kauze aj Búrka aj Víchrica, ktoré sú spojené v jedno trestné konanie. "Vyjadruje sa ku všetkým týmto skutočnostiam," dodal Erdös. 

Bývalá štátna tajomníčka vypovedala takmer tri hodiny. Popoludní by mal klásť otázky vyšetrovateľ. "Moja Klientka sa priznáva ku skutkom, pre ktoré je obvinená. Zásadné ale je, že vypovedá o nich ako sa stali, nie ako sú popísané v obvineniach polície," povedal pre TV JOJ Peter Erdös. 

Moniku Jankovskú krátko pred štvrtou hodinou odviezli z NAKA v Nitre. 

Akcia Víchrica

Jankovskú po akcii Víchrica obvinili zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. Ide o prípad Eco- Invest. Sudkyňu Miriam Repákovú mala požiadať, aby vytýčila termín súdneho pojednávania na jún 2018 a následne aby žalobu zamietla.

Počas akcie Víchrica zadržala polícia aj Zoroslava Kollára, bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú a bývalého sudcu Davida Lindtnera. Sú obvinení zo zločinu prijímania úplatku, prípadne zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. Polícia okrem toho zadržala aj sudkyne Okresného súdu Bratislava I Katarínu Bartalskú a Otíliu Dolákovú a sudcu Najvyššieho súdu SR Jozefa Kolcunu. U nich sú tiež podozrenia z korupčnej trestnej činnosti.

Tomuto zásahu predchádzala akcia Búrka, pri ktorej zadržali práve bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú. Odvtedy je vo väzbe. A Najvyšší súd Slvoenskej republiky jej ju 8. oktŕobra predĺžil do marca 2021. 

Akcia Búrka 

V prípade akcie Búrka je Jankovská obvinená zo zločinu prijímania úplatku a z podplácania v troch rôznych kauzách. 

Prvou z nich je kauza Zmenky. Podľa polície, mala Jankovská sudkyňu Zuzanu Maruniakovú inštruovať ako má postupovať v spore medzi Pavlom Ruskom a Marianom Kočnerom, ako vytyčovať termíny pojednávania s cieľom vyhlásenia rozsudku v prospech Mariana Kočnera. 

Obvinenie z podplácania má Jankovská v prípade "Maják Nádeje". Podľa polície mala sudkyni, ktorá vo veci rozhodovala, podarovať kyticu a parfum za to, že rozhodla v prospech Mariana Kočnera. Ten jej navyše mal dať finančnú hotovosť 10 tisíc eur. 

V ďalšom prípade mal Marian Kočner cez Moniku Jankovskú sľúbiť sudcovi Vladimírovi Sklenkovi finančnú hotovosť vo výške 100 000 eur. Sklenka mal údajne rozhodovať na základe priamych pokynov. Mariana Kočnera. Sklenka mal podľa požiadavky Kočnera vyhovieť žalobe. Ide o spor Slovenského vodohospodárskeho podniku. Monike Jankovskej podľa polície na výsledku záležalo. Sporné strany sa súdili o zaplatenia viac ako 14 miliónov eur. 

V ďalšom bode je obvinená opäť zo zločinu podplácania. V tejto kauze vystupujú aj sudkyne Denisa Cviková a Zuzana Maruniaková. Tie taktiež polícia zadržala počas akcie Búrka. Monika Jankovská im mala podľa polície sprostredkovať úplatok od Mariana Kočnera. Jankovská údajne mala inštruovať Maruniakovú, ako má rozhodovať. Ide opäť o kauzu Zmenky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy