Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koalícia nateraz nie je dohodnutá na mene šéfa prokuratúry
Zdielať na

Koalícia nateraz nie je dohodnutá na mene šéfa prokuratúry

BRATISLAVA / Vládna koalícia sa ešte nezhodla na spoločnom kandidátovi na post šéfa Generálnej prokuratúry SR. Na tlačovej besede pred rokovaním vlády o tom v stredu informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Marek Krajčí zároveň reagoval na tajné stretnutie koaličných lídrov z utorka, keď sa stretli v nemocnici s predsedom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Borisom Kollárom (Sme rodina), a to aj napriek zákazu návštev z titulu protiepidemioligických opatrení. "Ja neviem, prečo sa to stalo, ako sa to stalo, návštevy sú teraz zakázané, porozprávam sa o tom aj s pánom premiérom," reagoval Krajčí. Ak by on musel diskutovať s niekym, kto je v nemocnici, hľadal by nejaké iné riešenia a predpokladá, že by to mohlo byť online stretnutie. 

Kollárov stranícky kolega a zároveň minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) navyše tvrdí, že predseda NR SR má mať v nemocnici údajne špeciálny vchod, cez ktorý prijíma pracovné návštevy. Dodal, že predseda parlamentu má pobyt v nemocnici zabezpečený tak, že môže pracovať a prijímať návštevy. Jeho slová potvrdil aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Aj podľa jeho informácií má Kollár samostatný režim a vstup. Dodal, že pri stretnutí mali byť dodržané všetky pravidlá v rámci bezpečnosti a ochrany zdravia.

Väčšina ministrov o stretnutí koaličnej rady v nemocnici pri predsedovi parlamentu a lídrovi vládneho hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi nevedela. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO) podotkol, že nepozná podrobnosti tohto stretnutia. Ak by sa sám mal stretnúť s koaličným partnerom v nemocnici, spoľahol by sa na slovo špecialistov a lekárov a na ich odporúčania. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) o stretnutí nevedela. „Ja to vyhodnocujem ako člen vlády. Niektoré veci sú tak dôležité, že možno je nutné prekročiť tie pravidlá, ktoré sú, lebo tak to skrátka vyjde,“ uviedla na otázku, či by šla rokovať do nemocnice podobne, ako to urobili lídri vládnych strán.

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Sme rodina) ozrejmil, že na stretnutí koaličnej rady nebol a ani nemá túto informáciu. Predpokladá však, že stretnutie muselo byť nevyhnutné, ak sa uskutočnilo v nemocnici. On by však diskusiu s partnerom, ktorý je pripútaný na lôžko v nemocnici, zvážil.

SaS sa dohodla, ako bude postupovať pri voľbe kandidáta na GP

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa v rámci klubu dohodla, ako bude postupovať pri voľbe šéfa Generálnej prokuratúry SR. Pred dnešným rokovaním vlády to povedal minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Podľa jeho slov sa však nestačí dohodnúť na jednom kandidátovi, pretože sa to nemusí stretnúť s výberom ostatných strán.

„Som veľmi spokojný s tým, ako sa dohodol klub. Máme pripravený postup, ako budeme vyjednávať,“ doplnil Sulík. Koalícia mala v utorok 24. novembra podľa Sulíka „konštruktívne stretnutie.“ „Čaká nás voľba generálneho prokurátora a bolo by dobré, aby došlo k zhode,“ dodal.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) pred zasadnutím vlády SR povedal, že koalícia stále rokuje o spoločnom kandidátovi.

Poslanci majú voliť kandidáta na generálneho prokurátora

Národná rada SR má v stredu podľa schváleného programu 18. schôdze voliť kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry SR. O funkciu sa uchádza sedem kandidátov - Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka. Generálneho prokurátora menuje do funkcie prezident SR. Druhý rokovací deň 18. schôdze parlamentu sa začína o 9:00.

Ústavnoprávny výbor NR SR v pondelok 23. novembra večer po ukončení verejného vypočutia odobril všetkých siedmich kandidátov na funkciu generálneho prokurátora. Potvrdil tak, že spĺňajú podmienky na tento post. Kandidátov vypočúvali počas troch dní, pôvodne malo vypočutie trvať len dva. Uchádzači odpovedali na otázky členov výboru, zástupcov prezidentskej kancelárie ako aj prítomných poslancov parlamentu. Každý z kandidátov vystupoval pred výborom niekoľko hodín. Voľba v parlamente je naplánovaná o 17:00 po hlasovaní. Voľba bude verejná.

Podľa predsedu ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka (OĽaNO) bolo vypočutie otvorené, transparentné, dôsledné a „nikoho nešetrili“ bez ohľadu na to, kto ktorého kandidáta nominoval. „Bez kvalitného generálneho prokurátora sa v boji s korupciu a organizovaným zločinom ďaleko nedostaneme,“ napísal vo svojom profile na sociálnej sieti.

Organizácia Via Iuris tvrdí, že verejnosť má toľko informácií o uchádzačoch na post generálneho prokurátora ako nikdy predtým. Podľa organizácie zvýšila „katastrofálna situácia“ spôsobená nedávnym vedením prokuratúry nielen záujem médií, ale aj celej verejnosti o túto inštitúciu. Podľa organizácie v minulosti neexistovali dostupné prostriedky, prostredníctvom ktorých by verejnosť mohla „odhaliť“ pravú osobnosť jednotlivých uchádzačov a aktuálna voľba nového generálneho prokurátora je prelomová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy