Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ak sa koaličná rada nedohodne na mene šéfa prokuratúry, nastane bezvládie
Zdielať na

Ak sa koaličná rada nedohodne na mene šéfa prokuratúry, nastane bezvládie

SLOVENSKO / Po vyhrážkach demisiou z úst premiéra sa na tému voľby generálneho prokurátora zaoberala hneď v utorok večer koaličná rada. Výsledkom je vraj snaha nájsť spoločné meno, na ktorom sa dokážu zhodnúť a prípadne zvoliť šéfa prokuratúry v prvom kole - teda možno už v stredu. Dôvodom navyše je fakt, že dočasná šéfka prokuratúry Viera Kováčiková pre TV JOJ potvrdila svoj koniec.

Do finále dostalo od ústavnoprávneho výboru požehnanie sedem kandidátov na šéfa prokuratúry, ani jeden to ale nemá úplne isté a po informáciách, že časť koalície rokuje s opozíciou o podpore niektorých mien, prišiel tvrdý odkaz od premiéra. "Sa mi dostalo do uší, že niektoré politické strany urobili nejaké dohody s mafiou, či jednou alebo druhou, ak by také niečo sa stalo, samozrejme, OĽaNO vystúpi z koalície a je koniec," vyhlásil premiér Igor Matovič. 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa v rámci klubu dohodla, ako bude postupovať pri voľbe šéfa Generálnej prokuratúry SR. Pred rokovaním vlády to v stredu povedal minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Podľa jeho slov sa však nestačí dohodnúť na jednom kandidátovi, pretože sa to nemusí stretnúť s výberom ostatných strán. „Som veľmi spokojný s tým, ako sa dohodol klub. Máme pripravený postup, ako budeme vyjednávať,“ doplnil Sulík. Koalícia mala v utorok 24. novembra podľa Sulíka „konštruktívne stretnutie.“ 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) pred zasadnutím vlády SR povedal, že koalícia stále rokuje o spoločnom kandidátovi.

Zatiaľ je zrejmé len to, že vláda nepadá a žiadna kaša nie je taká horúca, ako sa navarí. "Na tú dohodu treba štyroch koaličných partnerov a všetkých poslancov, ktorých máme v koalícii," reagoval Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO.

"Urobíme všetci všetko preto, aby táto vláda pokračovala ďalej. Tí kandidáti tam boli viacerí, o ktorých možno hovoriť ako o veľmi slušných kandidátoch na generálneho prokurátora," vyjadrila sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). 

"Pokiaľ nie je dohoda v rámci koalície na jednom kandidátovi, tak platí zelená karta, ale všetci javia záujem dohodnúť sa na jednom mene," poznamenal podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a dodal, že favoritmi sú páni Žilinka a Šanta. 

Reči o zákulisných rokovaniach opozícia jednoznačne odmieta. Strana Smer-SD dokonca jasne naznačila, že favorita nemá žiadneho. "Pôjdeme hlasovať, ale nemáme žiadneho kandidáta, ktorého by sme chceli v tomto okamihu podporiť," povedal predseda Smeru-SD Robert Fico. 

"Strana Hlas zahlasuje za jedného z tých prokurátorov a budeme mať poradu hodinu pred hlasovaním, aby sme sa definitívne poradili, za koho zahlasujeme," uviedol expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD). 

Ak sa voliť v stredu nezačne, zdá sa, že nastane bezvládie. Prvá námestníčka totiž definitívne potvrdila, že odchádza. Ak sa dovtedy nepodarí zvoliť nového šéfa prokuratúry, šéfovať nebude mať kto. "Ja som predpokladala, že do konca novembra bude určite zvolený generálny prokurátor, naďalej nemienim byť vystavená útokom a som na verejnosti znevažovaná a kritizovaná za môj postup, nechcem škodiť ani prokuratúre, sama to ťažko znášam," vyhlásila 1. námestníčka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková. 

Viac o odstúpení Kováčikovej sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy