Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Agrokomplex mohol byť roky tunelovaný. Podozrenia padajú na nominanta SNS
Zdielať na

Agrokomplex mohol byť roky tunelovaný. Podozrenia padajú na nominanta SNS

Archívna reportáž

NITRA / Zriadenie Oddelenia protikorupčnej jednotky ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jánom Mičovským v auguste tohto roka má prvý výsledok. Je v podobe trestného oznámenia v súvislosti so štátnym podnikom Agrokomplex Národné výstavisko. V roku 2018 nastúpil na post riaditeľa Agrokomplexu nominant Slovenskej národnej strany Branislav Borsuk. Za necelé dva roky priviedol ziskový podnik k strate 800-tisíc eur. V minulom roku si dokonca Agrokomplex vzal úver v hodnote 4 mil. eur. V utorok o tom informoval agrominister Ján Mičovský v Nitre.

Od augusta do novembra 2020 na pôde Agrokomplexu  vykonali finančnú kontrolu, ktorá sa zamerala takmer na všetky verejné obstarávania za obdobie rokov 2019 a 2020. V štátnom podniku dochádzalo podľa agrorezortu k úmyselnému deleniu zákaziek. Kontrolná skupina podrobila verejné obstarávania a zmluvné vzťahy hĺbkovej analýze vo vzťahu k možnému páchaniu trestnej činnosti.

"Hlavným rámcom podozrení v trestnoprávnej rovine sú tri základné paragrafy. Jedná sa o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmov z trestnej činnosti," povedal Adrián Macko, šéf Oddelenia protikorupčnej jednotky MPRV SR.  Aby nedošlo k sťaženiu vyšetrovania, k detailom sa vyjadrovať nechcel.

Kontrolné zistenia zistili rôzne nedostatky. Zákazky mali byť údajne rozdelené pod finančné limity, ktoré stanovuje zákon o verejnom obstarávaní. Podozrenia padajú na rekonštrukciu vstupného portálu, ktoré bolo rozdelené do niekoľkých zákaziek. Tu sa jednalo o 5 zákaziek v celkovej sume takmer 580 000 eur. "Agrokomplex za účelom rozdelenia zákaziek obstaral napríklad jedným obstarávaním stavebné práce a druhým z nepochopiteľných dôvodov obstaral materiál,"  dodal Macko.

Pri verejnom obstarávaní podľa podozrení malo dôjsť k rotácií niekoľkých konkrétnych spriaznených firiem, ktoré dostávali zákazky. Niektoré zákazky boli dokonca obstarané zbytočne. Poverený vedúci protikorupčnej jednotky ministerstva opísal príklad obstarávania bezpečnostného orezu stromov. "Tieto boli zrealizované za sumu takmer 70 tisíc eur, napriek tomu, že aj po rozhovoroch so zamestnancami nám bolo potvrdené, že si dokážu tieto práce vo vlastnej réžií zrealizovať,"  informoval Macko. Voči tomuto tvrdeniu sa ohradil samotný exriaditeľ Borsuk podľa, ktorého išlo o stromy, ktoré by mohli ohrozovať životy a vyžadovalo si to odbornú zručnosť. "Agrokomplex má kompletnú dokumentáciu, výzvu na vykonanie týchto prác z Odboru urbanizmu a architektúry a zároveň viac než tri stovky fotografií preukazujúcich náročné výškové práce vyžadujúce vysoké odborné zručnosti a tech. zabezpečenie a oprávnenie, ktoré by záhradničky zamestnané v podniku AX nemohli vôbec realizovať," uviedol v stanovisku Borsuk.

Nevýhodné gastroprívesy

Bývalé vedenie malo podľa zistení nakupovať aj nevýhodne gastroprívesy. Jeden z nich kupovali za viac ako 41 000 eur so zariadením, no využívaný bol málo. "Za túto dobu používania vyprodukoval stratu takmer 6 500 eur,"  uviedol Macko. Druhý nevyužili ani raz a vyšiel Agrokomplex 25 000 eur. Dnes je odstavený v jednej z hál výstaviska. Prípad má byť podľa Macka vo vyšetrovaní. Či išlo o predražený nákup Borsuk neodpovedal. Cieľom malo byť podľa exšéfa výstaviska "ponúknutie návštevníkom kvalitné slovenské výrobky priamo z gastrovozíka Agrokomplex a vytvorenie tak prirodzenej konkurencie pre tradičných stánkarov, ktorých nebolo možné inak prinútiť zvýšiť kvalitu a stravovaciu úroveň ich stravovacích jednotiek v areáli."

Pýcha SNS

Jednou z priorít SNS bolo pompézne otváranie nového zrekonštruovaného priestoru takzvaného Relax parku. Ministerstvo dnes zistilo, že štátny podnik komplex vybudoval z troch zákaziek za viac ako 411 000 eur. Tieto investičné akcie boli postavené na cudzích pozemkoch, bez stavebného povolenia a bez kolaudácie. "Je len šťastím, že sa v tomto komplexe nič nestalo," uviedol Macko. 

Branislav Borsuk skončil na pozícii generálneho riaditeľa Agrokomplexu v máji 2020. Podnik pod jeho vedením zrealizoval podľa agrorezortu výstavbu Relaxparku a Cyklocesty, ale bez stavebného povolenia a na cudzích pozemkoch. "Za škodu spôsobenú Agrokomplexom výstavbou Relaxparku, Cyklocesty a Móla v Relaxparku možno považovať celkovú výšku vynaložených nákladov na ich výstavbu, vzhľadom na to, že stoja na cudzích pozemkoch bez stavebného povolenia a kolaudačného rozhodnutia. V tomto prípade ide o škodu takmer 412-tis. eur," vyhlásil Mičovský.

Borsuk ale tvrdí, že tvrdenia o stavebnom povolení sú nepravdivé. "Relaxpark – bol zrealizovaný na spevnenej ploche zhorenej Stredoslovenskej koliby, ktorá robila veľmi zlý dojem vo výstavisku niekoľko rokov a hlavne bola mimoriadne nebezpečná pre návštevníkov výstaviska. Na základe ohlášky boli zrealizované záhradnícke úpravy a vytvorené plážové ihrisko a ohniská. Vyjadrenia o stavebnom povolení sú preto nepravdivé," napísal v stanovisku Borsuk.

Reakcia národniarov

Po tlačovej besede ministra pôdohospodárstva Mičovského, zareagovala aj SNS. Informáciami podľa stanoviska nedisponovala. " Účelové politické tlačové besedy vládnej koalície, SNS nebude komentovať. Nedisponujeme žiadnymi relevantnými ani oficiálnymi informáciami o predmetnej záležitosti. Detaily Vám zodpovie bývalé vedenie. Bolo by minimálne etické, aby minister Mičovský dal aspoň priestor sa svojim predchodcom vyjadriť a nahliadnuť do dokladov skôr, než ich odsúdi v priamom prenose,"  informovala riaditeľka kancelárie predsedu Danka, Zuzana Škopcová.

Polícia detaily nechce priblížiť

Na otázky ohľadom vyšetrovania sme sa obrátili aj na hovorcu policajného prezídia. Ten nás informoval o tom, že "k prebiehajúcemu vyšetrovaniu sa nebudú vyjadrovať, aby sa nezmaril účel trestného konania."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy